Subscribe this Blog

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Followers

Sunday, September 24, 2017

HSST Computer Science Exam Questions with Explanations

Q1.The next largest integer corresponding to the positive integer whose representation in hexadecimal format is FF, represented in.octal form is
A. 1000
B.100
C.400
D.200

Answer : C

Explanation : ans : C
FF binary representation :1111 1111
Decimal value. :255
Next largest integer : 256
Correponding Octal : 400

Q2. Q.Dijkstra's Bankers algorithm is used for

A. Deadlock Prevention
B. Deadlock Detection
C. Deadlock Recovery
D. Deadlock Avoidance

Answer: D

Q3. Session multiplexing is the function of _____ layer.

A) Presentation layer
B) Session layer
C) Transport layer
D) Physical layer

Answer: Transport Layer


Q4. .MOV extension refers usually to what kind of file?

A.Image file
B.Animation/movie file
C.Audio file
D.MS Office document

Answer: B

A MOV file is a common multimedia container file format developed by Apple and compatible with both Macintosh and Windows platforms.


Q5. Which method/s of representation of numbers occupies large amount of memory than others ?
a) Sign-magnitude
b) 1’s compliment
c) 2’s compliment
d) Both a and b

Answer: a

sign magnitude  takes more memory as one bit
used up to store the sign.

Q6.Consider a system having m resources of the same type.these resources are shared by processes A B and C with peak time demands 3 4 6 response.the minimum value of m that ensures deadlock never occurs is

Options
A.11 B.12 C.13 D.14
Answer: 11


Q7.SJF is ...... type scheduling algorithm

a. Pre emptive
b. non - Pre emptive
c. both
d . None

Answer: C

Q8. Data compression is done in which layer?

A) Presentation layer
B) Application layer
C) Data link layer
D) Physical layer

Answer:A

Q9.to simplify a logical expression with 4 inputs we require a k-map with how many cells ?
A. 4
B. 8
C. 12
D. 16

Answer: D

K-map is used for boolean functions...For simplifying boolean functions first we must represent the terms of the boolean function in k-map depending upon whether the boolean function is in SOP form or POS form.

Q10.To detect 2 errors what is the minimum hamming distance
A. 3
B. 8
C. 12
D. 16

Answer: A

Q11. The science and art of breaking ciphers

A. Cryptography
B. Steganography
C. Cryptanalysis
D. Steganalysis

Answer: C

decrypting cipher with known key is cryptography and breaking the cipher without knowledge of key is cryptanalysis..

GK QUESTIONS

Q3. Which state has become the first Indian State to approve e-vehicle policy?
[A] Kerala
[B] Andhra Pradesh
[C] Karnataka
[D] Odisha

Answer: C

The Karnataka government has recently approved ‘Electric Vehicle and Energy Storage Policy 2017’ to help the state become a hub for production of alternative fuel vehicles, reduce dependency on fossil fuels, bring down pollution levels and push the ‘Make In Karnataka’ initiative. The new policy aims to attract investments worth Rs 31,000 crore and create around 55,000 employment opportunities. With this, Karnataka has become the first Indian State to approve e-vehicle policy.



More Questions and Discussion...

Monday, September 18, 2017

HSST & NET CS Study Group

HSST & NET CS Study Group 

You can join by clicking the below link

https://chat.whatsapp.com/6EzRXzCobrILRHXtELLpWi

Total Pageviews

Disclaimer : Blog Policies

This blog publishes various general knowledge. errors and omissions expected. The Knowledge documents in this blog meant only to increase the general awareness of the readers. If any of the information available on this blog violates or infringes any of your copyright protection, leave a comment . This blog makes no representations as to accuracy, completeness, correctness or validity of any information on this site and will not be liable for any errors, or delays in this information. The information contained in this blog is subject to change without notice. You may use contents in this blog only for personal use. Reproduction and republishing of any contents from here to any other websites or blogs is strictly prohibited.