Subscribe this Blog

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Followers

Friday, May 30, 2014

VEO SOLVED PAPER

Village Extension Officer Questions Download

Wednesday, May 28, 2014

VEO GK Questions in Malayalam

1) പച്ചക്കറികളില്‍ കൂടി ലഭ്യമാകാത്ത ജീവകം ഏത്?

        A) D
        B) A
        C) C
        D) B

2) മുരളിക്ക് ഭരത് അവാര്‍ഡ് നേടിക്കൊടുത്ത ചിത്രമായ "നെയ്ത്തുകാര"ന്റെ സംവിധായകന്‍ ആരാണ്

        A) പ്രിയനന്ദനന്‍
        B) എം.ടി. വാസുദേവന്‍ നായര്‍
        C) അടൂര്‍ ഗോപാലകൃഷ്ണന്‍
        D) ശ്യാമപ്രസാദ്‌

3) അള്‍ഷിമേഴ്‌സ് ദിനം

        A) ഒക്ടോബർ 24
        B) സെപ്തംബര്‍ 21
        C) ഡിസംബർ 10
        D) ഡിസംബർ 1

4) ഏഷ്യന്‍ ഗെയിംസിന് ഏറ്റവും കൂടുതല്‍ പ്രാവശ്യം ആതിഥേയത്വം വഹിച്ച രാജ്യം

        A) ചൈന
        B) തായ്‌ലന്റ്‌
        C) ഇന്ത്യ
        D) കൊറിയ

5) 'സത്യമേവ ജയതേ' എന്ന വാക്ക് താഴെപ്പറയുന്ന ഏതില്‍ നിന്നാണ് എടുത്തിട്ടുള്ളത്?

        A) ഭഗവത്ഗീത
        B) മഹാഭാരതം
        C) മുണ്ടക ഉപനിഷത്ത്‌
        D) വേദങ്ങള്‍


More >>

Village Extension Officer ( VEO ) : GK Questions & Answers


Q. 'Go to Vedas' was made by:
(A)Swami Vivekananda
(B)Swami Dayananda Saraswathi
(C)Ramakrishna Paramahamsa
(D)None of these

Q. The first Indian went into the space :
(A)Kalpna Chawla
(B)R.D. Katari
(C)Yuri Gagarin
(D)RakeshSharma

Q. 'Sudden death' is related
(A)Cricket
(B)Football
(C)Volleyball
(D)Tennis

Q .'Big Ben' is related to :
(A) London
(B)Newybrk
(C)Mumbai
(D)Paris

Q. The Comptroller and Auditor General is appointed by:
(A)Supreme Court
(B)Election Commission
(C)UPSC
(D)President of India

Q.A western port:
(A)Kakinada
(B)Paradeep
(C)Karidla
(D)Dhanushkodi

Monday, May 26, 2014

DRAFTSMAN GRADE-I PORT (HYDROGRAPHIC SURVEY WING)

12/06/2014
Thursday
07.30 AM*
to
09.15 AM
DRAFTSMAN GRADE-I  PORT (HYDROGRAPHIC SURVEY WING)
Syllabus: An Objective Type Test (OMR Valuation) based on the
qualification prescribed for the post.
Main Topics:-
Part I : Questions based on the technical Qualification
prescribed.
Part II : General Knowledge, Current Affairs &
Renaissance in Kerala
(Maximum Marks : 100)
(Duration: 1 hour 15 minutes)
( Medium of Questions: English )
Candidates can download the Admission Tickets through their
One Time Registration Profile in the Website www.keralapsc.gov.in from 22/05/2014

Friday, May 23, 2014

PHARMA CHEMIST ANIMAL HUSBANDRY

09/07/2014 : Wednesday
07.30 AM*
to 
09.15 AM
PHARMA CHEMIST ANIMAL HUSBANDRY
Syllabus: An Objective Type Test (OMR Valuation) based on the
qualification prescribed for the post.
Main Topics:-
Part I : Questions based on the qualification i.e.,
B.Pharm.
Part II : General Knowledge, Current Affairs &
Renaissance in Kerala
(Maximum Marks : 100)
(Duration: 1 hour 15 minutes)
( Medium of Questions: English )
Candidates can download the Admission Tickets through their One Time Registration Profile in the Website www.keralapsc.gov.in from 18/06/2014

VEO Model Question Paper and Previous Questions

VEO Model Questions 2014 with Answer Key Published

General Science Questions and Answers for preparing Kerala PSC Village Extension Officer [VEO] Examination 2014 and Other PSC Examinations.

1. The Chief food of a mosquito larva is:
(a) Decaying organic matter
(b) Leaves of plants A
(c) Nectar and fruit juices
(d) Micro-organisms found in water

2. The chief food of a butterfly larva is:
(a) Decaying organic matter
(b) Leaves of plants
(c) Nectar of flowers
(d) Micro organisms found in water

3. The part of the body directly affected by Rickets is:
(a) Bone tissue
(b) Epidermal tissue
(c) Nervous system
(d) Respiratory system

4. The part of the body directly affected by Pneumonia is:
(a) Bone tissue
(b) Epidermal tissue
(c) Nervous system
(d) Respiratory system

5. The part of the body directly affected by Rabies is:
(a) Bone tissue
(b) Epidermal tissue
(c) Nervous system
(d) Respiratory system

6. The part of the body directly affected by Beri Beri disease is:
(a) Nervous system
(b) Epidermal tissue
(c) Respiratory system
(d) Bone tissue

7. As the amount of clay in a soil increases, its water retaining capacity?
(a) Decreases
(b) Increases
(c) Remains unchanged
(d) None of these

8. As the number of micro-organisms in a soil increases, the amount of humus in the same soil?
(a) Increases
(b) Decreases
(c) Remains unchanged
(d) None of these

9. Which of the following plants adds more oxygen to the atmosphere than it removes?
(a) Bread mould
(b) Corn
(c) Mushroom
(d) Yeast

10. Which of the following blood groups of human beings is a universal donor?
(a) AB
(b) A
(c) B
(d) O

11. It is customary to transfuse blood of the same group as that of the patient, and only in emergency to give the blood of the donor whose blood group is:
(a) O
(b) A
(c) B
(d) AB

12. Haemoglobin in the blood is a complex protein rich in:
(a) Copper
(b) Gold
(c) Iron
(d) Silver

13. Haemoglobin is rich in a mineral which has great affinity for:
(a) Carbon dioxide
(b) Chlorine
(c) Hydrogen
(d) Oxygen

14. Amino acids are a product of the digestion of:
(a) Carbohydrates
(b) Fats
(c) Proteins
(d) Vitamins

15. Which of the following is a starch digesting enzyme?
(a) Insulin
(b) Ptyalin
(c) Lipase
(d) Renin

16. Which of the following has the highest fat content?
(a) Milk
(b) Potato
(c) Rice
(d) Sugar

17. Which one of the following secretions does not contain enzymes?
(a) Gastric juice
(b) Saliva
(c) Pancreatic juice
(d) Bile

18. Which of the following is the product of digestion of proteins?
(a) Amino acids
(b) Alcohol
(c) Carbon dioxide
(d) Lactic acid

19. Pepsin, a digestive enzyme, is produced in the:
(a) Liver
(b) Small intestine
(c) Stomach
(d) None of the above

20. The element Nitrogen is found in:
(a) Carbohydrates
(b) Fats
(c) Proteins
(d) None of the above

21. Corn kernels are seeds and contain digestive enzymes which convert starch into:
(a) Glucose
(b) Glycol
(c) Lactose
(d) Sucrose

22. The kidneys in the human body
(a) Regulate the water balance in the body
(b) Regulate the concentration of the salts in the blood and of the reaction (acid-base balance) of the blood
(c) Excrete waste products and any excess of salts
(d) All of the above

23. Which of the following is nearly a complete food by itself‘?
(a) Cheese
(b) Milk
(c) Meat
(d) Rice

24. Which of the following foods (one ounce of edible raw portion of each) provides the largest number of Kcal. of energy?
(a) Cheese
(b) Meat
(c) Margarine
(d) Wheat

25. If you wish to have the maximum value of in respect of Vitamin D, which of the following would you choose?
(a) Cheese
(b) Meal
(c) Milk
(s) Rice


Answer Key

1. (d)

2. (b)

3. (a)

4. (d)

5. (c)

6. (a)

7. (b)

8. (a)

9. (b)

10. (d)

11. (a)

12. (c)

13. (d)

14. (c)

15. (b)

16. (a)

17. (d)

18. (a)

19. (c)

20. (c)

21. (a)

22. (d)

23. (b)

24. (c)

25. (a)

VILLAGE EXTENSION OFFICER GRADE II RURAL DEVELOPMENT : PSC Exam Alert

05/07/2014
Saturday 
01.30 PM*
to 
03.15 PM
VILLAGE EXTENSION OFFICER GRADE II RURAL DEVELOPMENT
Syllabus: An Objective Type Test (OMR Valuation) based on
the qualification prescribed for the post.
Main Topics:-
Part I : Simple Arithmetic & Mental Ability
Part II : General Knowledge and Current Affairs
Part III: General English
Part IV: Regional Language
(Malayalam/Tamil/Kannada)
(Maximum Marks : 100)
(Duration: 1 hour 15 minutes)
( Medium of Questions: Malayalam/Tamil/Kannada)
Candidates can download the Admission Tickets through
their One Time Registration Profile in the Website
www.keralapsc.gov.in from 16/06/2014

PUBLIC RELATIONS OFFICER : 301/2011

02/07/2014 : Wednesday 
07.30 AM*
to 
09.15 AM 
PUBLIC RELATIONS OFFICER
(Part II – Society Category)
(Direct Recruitment from eligible employees of Member
Societies affiliated to the Kerala State Co-operative Bank Ltd.)
KERALA STATE CO-OPERATIVE BANK LIMITED
Syllabus: An Objective Type Test (OMR Valuation) based on the
qualification prescribed for the post.
Main Topics:-
Part I : Questions based on Qualification prescribed for the
post.
Part II : General Knowledge, Current Affairs &
Renaissance in Kerala
(Maximum Marks : 100)
(Duration: 1 hour 15 minutes)
( Medium of Questions: English)
Candidates can download the Admission Tickets through
the Website www.keralapsc.gov.infrom 11/06/2014

Further Details regarding Main Topics are available on the Website of Kerala PSC

Thursday, May 22, 2014

What is Wire transfer ?

A wire transfer is a method of electronic funds transfer. It allows you to receive funds directly into your bank account. Google sends your earnings in U.S. dollars or Euros, depending on your account currency, via international wire transfer to the bank of your choice and you get the money in the bank account you specify. This is a fast, simple, and secure method for receiving your payments.


Know our Prime Minister Narendra Modi

Narendra Damodardas Modi is an Indian politician and the designated Prime Minister of India, due to be sworn in on 26 May 2014. Modi, a member of the Bharatiya Janata Party, was Chief Minister of Gujarat from 2001 to 2014.

Born: September 17, 1950 (age 63), Vadnagar
Spouse: Jashodaben Modi (m. 1968)
Party: Bharatiya Janata Party
Education: Gujarat University, University of Delhi
Siblings: Soma Modi, Pankaj Modi, Prahlad Modi
Parents: Heeraben, Damodardas Mulchand Modi

Way to Prime minister post

Modi won from both seats he contested; defeating Arvind Kejriwal, leader of the Aam Aadmi Party, in Varanasi and Madhusudhan Mistry of the Indian National Congress in Vadodara (by a margin of 5,70,128 votes, the second highest ever)

Courtesy : wikipedia

Narendra Modi : The New Prime Minister of India

Which state he belongs to ?

Which constituency he represents?

What is his ordinal position in prime minister ship in India?

Name the auto biography of Narendra Modi?

Know Our Prime Minister

Monday, May 19, 2014

VOCATIONAL INSTRUCTOR-CATERING AND RESTAURENT MANAGEMENT : DETAILED SYLLABUS

FURTHER DETAILS REGARDING MAIN TOPICS OF
PROGRAMME NO. 06/2014 (Item No. 9)
VOCATIONAL INSTRUCTOR-CATERING AND RESTAURENT MANAGEMENT

VOCATIONAL HIGHER SECONDARY DEPARTMENT
 (CATEGORY NO. 44/2011)
1. Nutrition and Food Science
1. Terms used in Nutrition.
2. Nutrients. Composition and classification, source, functions, digestion, daily
requirements, deficiency
3. Energy - unit of energy, requirement and factors affecting it- BMR, RMR, SDA,
growth and development activity, food as a source of energy, effects of deficiency and
excess.
4. Effect of heat on food and its nutrients
5. Food preservation
6. Food Processing - Preparations of seasonal fruits and vegetables, Canning and bottling,
Fruit beverages, Jams, Jellies and Marmalades, Brewed and synthetic vinegars, Tomato
products, Pickle, Chutneys and sauces. Preserves and candies

7. Flavour and aroma of fruits and vegetables, Pigments in fruits and vegetables and effect of
cooking
8. Food additives and Leavening agents.
9. Adulteration - Definition, common food adulterants, toxic effects, detection of adulterants
10. Dietetics - Planning and balancing meals, balanced diets, special needs ( children,
adults, old), over weight -Low calorie diet, Fibre restricted and high fibre diets,
Factors influencing food intake and food habits ( cultural, social, economic,
psychological, religious, moral, age, sex, emotion & illness)
2. Food production
1. Culinary History
2. Kitchen organization structure
3. Aims & objectives of cooking
4. Cooking materials
5. Preparation of Ingredients - weights and volume equivalent, Mise-en place,
methods of mixing food, texture
6. Spices, herbs, condiments, Indian masalas, colourings, seasonings and flavourings-
History, sources, characteristics, preparation of wet and dry masalas, spices and
herb blends
7. Methods of cooking.
8. Non-Alcoholic Beverages-Hot and cold. Classification and preparation
9. Stocks-Aims, preparation, classification, clarification
10. Soups and Starters, Sauces, Cereals and Farinaceous products, Milk and milk products, Fats
and oils, Vegetables, Pulses and Fruits, Fish, Meat, Eggs
11. Cold Kitchen, Gardemanger, Larder control
12. Pastas, Bread and Basic doughs
13. Accompaniments & garnishes.
14. Breakfast cooking
15. Invalid Cookery
16. Culinary terms.
17. International cuisines, its origin, concepts, ingredients and dishes
18. Menu planning, principles and application, Portion control, standard portion sizes, necessity
for control, brief study of how portions are worked out.
 3. Food and Beverage Services
1. Growth of the catering industry and its evolution.
2. Types of catering establishments, Commercial, welfare and career opportunities.
3. Structure of the F & B Service department.
4. Operating equipment - Crockery, glassware, hollowware, cutlery, and flatware. Their
maintenance and upkeep.
5. Types of service - American, English, French, Gueridon, Russian, and Indian.
Mise-en scene, Mise- en place, laying of a cover, Social skills.
6. Types of Menus - Origin of Menu, Table d'hote menu, a la carte menu, French classical
menu, Indian regional menus
7. Menu planning, Guidelines of menu compilation, French menu terminology, Classical dishes
and their accompaniments
8. Ancillary areas and their functions.
9. Kitchen stewarding
10. Beverages - Alcoholic and Non-Alcoholic
11. Bar and Banquet Operations
4. Hygiene and Food Sanitation
1. Personal hygiene
2. Hygiene in the kitchen and store
3. Hygiene in storage of raw and cooked foods
4. Food contamination, poisoning and food borne diseases
5. Hygiene in building and pest control
6. Dish washing and Garbage disposal
7. Water- Importance of water, Sources of water supply, Purification of water through Filtration,
chlorination, boiling, decantation and ion exchange. Hygiene of ice making. Potable water.
8. First Aid
5. Maintenance and Services
1. Fuels - Gas and Electricity, Heat transfer.
(1) Gas Leakage and Detection
(2) Voltage, current, resistance, Ohms law, power energy units and simple conversation.
(3) Conductors, insulators, Properties and application.
(4) Wiring system - Battery wiring, conduct wiring, wiring fittings and accessories - cable
Switches, fuses and lamp holders.
(5) Types of supply - single phase, three phase, light and fan circuits, single phase, power circuit.
(6) Importance of Earthing - Safety precautions, Maintenance of electrical equipment, utility and
specifications, use of thermostat in electrical equipments
(7) Calculation of power requirements, bill calculations and meter reading.
2. Refrigeration
(1) Care and maintenance of refrigerators.
(2) Care and maintenance of water coolers and air conditioners.
3. Water and Sanitation
(1) Hard and soft water - Use of water softeners.
(2) Construction and working of various types of flushing cisterns.
(3) Study of traps and water control taps, Bibcock and stop cock.
(4) Function of waste pipe and antisiphon pipe.
(5) Inspection chambers, sewer blockings, leakages and their remedies.
(6) Fire, Fire prevention and fire fighting. Uses of fire extinguishers
6. Catering Management and accounting
1. Introduction to catering Industry - an overview, various segments of industry.
2. Organization of personnel of catering units
3. Types of operation - contract, Departmental, Co-operative society
4. Catering facility planning- design, layout, flow of catering materials and men & lighting,
Ventilation factors etc. 5. Equipments selection and purchases
6. Catering activities - Food and Beverage purchases
7. Purchase specifications, Methods of buying, Contract, Open market
8. Food receiving and storage principles and practices.
9. Issuing and inventory management
10. Production forecast, indenting, left over management
11. Minimizing waste at various stages, labour saving techniques.
12. Food merchandising and sales - display, Presentation, Promotion, Sales Service,
Human relations.
13. Food and Beverage control- Catering control- Installing check.
14. Measures and control measures at various stages of catering activities
15.Costing, Accounting and finance - Concepts of cost, Elements (components) of cost, Actual' and
standard costs, Pricing, Policies and practice, Control cycle, Weighing, Measures and calculation
methods
16.16. General Book-keeping. Journal, Ledger, Trial balance, Cash Book, Trading Account, Profit
and Loss Account, Balance sheet. Stock and Store accounting system, Material and cash control.
7. Law
1. Indian contract Act 1872
2. Sales of good Act 1930
3. Hotels/Restaurants License registration
4. Law pertaining to Food Services - Standards weight and measures Act 1956, Prevention of
Food Adulteration Act 1954 (Definition, Types, Common adulterants and home scale
methods of detecting adulterants; Food Laws - PFA, BIS, AGMARK, FPO, HACCP, etc.)
5. Insurance Law
6. Labour law overviews- The objectives of the below Acts

(1) Workman's compensation Act 1948.
(2) Payment 61 wages Act 1948.


NOTE: - It may be noted that apart from the topics detailed
above, questions from other topics prescribed for the
educational qualification of the post may also appear in the
question paper. There is no undertaking that all the topics
above may be covered in the question paper.

Saturday, May 17, 2014

ANALYST (CHEMICAL TESTING LABORATORY) INDUSTRIES AND COMMERCE

FURTHER DETAILS REGARDING MAIN TOPICS OF 
PROGRAMME NO. 07/2014 (Item No. 24) 

ANALYST (CHEMICAL TESTING LABORATORY) INDUSTRIES AND COMMERCE 

(CATEGORY NO. 339/2010) 


PART I-QUESTIONS BASED ON TECHNICAL QUALIFICATION 
UNIT I 
Fluid dynamics: - Types of fluid flow in pipes, viscous and turbulent flow- Reynolds's 
Experiment - Bernoulli's Theorem: -- Expressing flow rates as velocity, volume rate and 
mass rate - Equation for continuity. 

Flow measurement: - Flow metering- classification of flow measuring equipments. 
Hydrodynamics method, mechanical method and special methods. Orifice meter, 
venturimeter, pitot tube and weirs. Rotameter - working principles, materials of 
construction and applications meters . 

Pipes and pipe fittings: Pipes and tubes - pipe and tube standards, 

Gaskets and packing: -Sealing of rotating shafts - stuffing boxes and mechanical seals 
Fundamentals of flow control mechanism and valve classification- Gate valve and its 
variations like sluice valve and slide valve - Plug valve (cocks) - 2 way and 3 way and 
non-lubricating plug valves, Ball valves, stop valves - Globe valve, Butterfly valve, 
Diaphragm valve 

Pump classifications - Positive displacement and Centrifugal. 

Positive displacement pumps - reciprocating and rotary - reciprocating tvpe - piston 
plunger pumps - simplex and duplex - single acting and double acting. 

Diaphragm pumps - Rotary -- gear pump, screw pumps, lobe pumps. 

Centrifugal pumps: - Basic working principles, types of impellers for different fluids, 
single suction and double suction type. Priming of centrifugal pumps and self-priming 
pumps. Turbine pumps, NPSH cavitations, 

Fans, Blowers, compressors - Positive displacement blowers, turbo blowers, 
turbo compressors, positive displacement compressors, vacuum pumps and ejectors. 
Nash Hytor. 
UNIT II 

Heat transfer by conduction in solids - steady state and unsteady slate fl-. Fourier's law 
of conduction - Rate equation for heat flow - steady state heat flow conduction through 
single wall - derivation of equation -- Thermal conductivity - units. 
  
Theorv of convection - film concept of heat transfer temperature gradient in forced 
convection - derivation of overall heat transfer coefficient from individual heat transfer 
coefficient . 

Forced convection: Heat transfer by forced convection inside tubes for laminar and 
turbulent flow - Dimensional equation - simple problems - mechanism of natural 
convection - heat transfer in boiling liquids - saturated boiling — elementary idea of 
black body - gray body - emissivity -emissive power -- radiation laws. Stefan Boltzmann 
equation. 
Parallel flow - counter current flow - cross flow heal exchangers - Fouling effect 
calculation - Heat transfer equipment - Heaters and heat exchangers - single pass shell 
and tube heaters Multi pass healers - floating head healers - use of baffles on shell side 
of heat exchangers, double pipe heat exchangers - plate type heat exchangers - air fin 
cooler. 
Evaporation - Examples of industries where evaporation is used as a unit operation. 
Tvpes of evaporators - basis of classification - horizontal tube - vertical tube - climbing 
film - falling film - forced circulation evaporators - examples of application of each in 
industries -continuous operation and control of evaporators - evaporator accessories -
Multiple effect evaporators. 

UNIT III 

Diffusion 
Molecular diffusion - molar flux - Fick's rate equation 

Absorption 
Mechanism of Absorption - conditions of equilibrium between gas and liquid -
Henry's law - factors controlling rate of absorption - equipments for absorption 
operations -packed tower - packing materials - characteristics of packing - liquid 
distributors - channeling. 

Adsorption 
Physical and chemical adsorption - various types of adsorbents - applications - 
manufacture of adsorbents; ion exchange - principle — molecular sieves 

General mechanism of diffusional processes - Definitions and mathematical expressions 
for Molal humidity - Absolute humidity - Relative humidity - percentage humidity - 
Humid volume - Humid heat - Enthalpy and dew point - Humidity chart. Adiabatic 
saturation temperature -- wet bulb temp cooling towers - atmospheric - natural and 
forced draft, cross flow type -- humidification and dehumidification - air condition. 

Purpose and industrial applications - drying equipment – classifications - tray dryer 
tunnel dryer - rotary dryer - turbo dryer - spray dryer -drum dryer - cylinder dryer - 
fluid bed dryer -dry basis and wet basis of expression of moisture content - equilibrium 
moisture content - free moisture content - bound and unbound water - mechanism of 
batch drying of solids - constant rate and falling rate period. 

Distillation as an inter phase mass transfer- industrial application - definition of 
terms - less volatile, more volatile, low boiling, high boiling - vapour - liquid equilibrium 
diagrams and their importance. Ideal and non-ideal solutions - Roault's law - calculation of X-Y data using Roault’s law. Azeotropes - maximum and minimum 
boiling - volatility and relative volatility - calculation of relative volatility of a binary 
mixture. Types of distillation-equilibrium - simple distillation, steam distillation. 

Rectification, Azeotropic distillation, extractive distillation, and molecular 
distillation. 

Rectification 
Applications of leaching - batch and continuous - heap leaching - percolation tanks - 
shank system - agitated vessel - continuous counter current decantation - Boll man 
extractor -Rotocel extractor - Kennedy extractor 

Liquid - Liquid extraction- Raffinate - Extract - construction details of mixer 
settlers -spray and packed towers . 

Crystallization 
Application - equilibrium curve for a solid - liquid system - yield of crystals - solubility 
- saturation - super saturation - crystal growth - methods of super saturation - material 
balance equation-Construction details of T ank crystallizer - cooling crystallizer. 
evaporator crystallizer. 
UNIT IV 

Filtration and Centrifugation 
Filtration and its application in industry -Classification of filters atmospheric, pressure 
and vacuum filters - field of application and constructional details, working and 
application of the following. Sand filter- open - Filter presses - plate and frame filter 
press, Leaf filters - pressure and vacuum types - Moore filter - Continuous filter - rotary 
drum - working cycle – selection of filters - filter aids, their function and applications. 

Centrifugation: 
Centrifugal force developed in centrifuges - classification of centrifuges - batch- semi 
continuous, continuous - top driven - bottom driven - perforated solid bowl - super 
centrifuges - operation - field of application 

Size Reduction 
Nature of the materials to be crushed - hardness, structure, moisture content, Types of 
crusting equipments, coarse crushers -Intermediate crushers -fine grinders -open 
circuit grinding - closed circuit grinding. Laws of crushing - Kick's law - Rittingers law -
Bonds law - Jaw crusher - gyratory - crusher -crushing rolls - angle of nip - capacity, 
hammer mill - ball mill - critical speed- Raymond mill - tube mill Average particle size - 
specific surface of mixture, volume surface mean diameter - arithmetic mean diameter - 
mass mean diameter - shape factor. 

Size Separation 
Screens: Tyler and U.S. standard screens -Screen analysis: efficiency and capacity of 
screens Types of screening equipment - grizzlies - trammels, shaking screens, vibrating 
screens Air separation methods: cyclone separator - air separator - bag filter. 
Electrostatic precipitator - settling chambers - cyclone separator - venturi scrubbers - 
separation of solids in liquids - Stokes law and its application, terminal velocities- 
Sedimentation, Agitation and Mixing Sedimentation separation in liquid medium - 
batch sedimentation - application of batch settling tests to design of continuous 
thickness - Kynch theory, determination thickener area - equipments -double cone 
classifier - Dorr classifier - gravity continuous thickeners - elutriator jigging - tabling -light and dense medium separation based on difference in densities and its application. 
Principle of froth flotation cells, froth floatation cells - simple flow sheet for floatation 
plant, magnetic separators - Purpose of agitation - agitation equipment - propellers, 
paddles . 

Fluidiization, Storage and Transportation of Solids Storage of Gases and Liquids 
Mechanism of fluidization conditions for fluidization - batch fluidization - boiling effect 
- minimum porosity 
UNIT V 
 Process Control 
Recorders, timers - transducers-Characteristics of measuring elements and process 
control system - open and closed loop systems -block diagrams of back ward feed, 
forward feed controls - types of control modes - on-off, proportional, integral, 
derivative, and their combinations. Characteristics of these controls.- Pneumatic 
systems for the above modes of control. Self operated controllers, elementary principles 
of controls — its advantages over the other, final control elements - control valves, 
actuators, pneumatic, hydraulic, electric and mechanical and solenoid valve 

Computerized Control 
Descriptive treatment of the following: -Telemetering devices. Analog and digital signal 
transmission, A/D, D/A converter, analog and digital-computer control system - 
microprocessor, distributed control svstem – SCADA, Comparison of SCADA with DCS. 

PROPERTIES OF STEAM & BOILERS 
Properties of steam - Explanation of properties of steam such as total heat of water, 
latent heat, total heat of steam, super heat, dryness fraction. Function of boilers - 
classification - working principle - fire tube and water tube boilers - Simple vertical 
boiler - Cochran boiler- Boiler mountings - accessories. 

OPERATIONAL MAINTENANCE OF CHEMICAL PLANT EQUIPMENTS Principle of 
management - types of maintenance - maintenance schedule – records - replacement - 
maintenance of chemical plant equipments - Troubles and remedial actions - start up 
and commissioning of equipments - plant inspection - vessel entry - testing methods -
non destructive testing methods - radio graphic & ultrasonic test. 

PLANT LOCATION AND LAY-OUT 
Location of Chemical Plant - Important factors considering Plant Location and 
Plant Lay-out - Master Plot Plan and Unit Plot Plan - Chemical Plant 
Buildings - Roofing - Flooring - Ventilation and Illuminations. 


PART II – QUESTIONS BASED ON DEGREE IN CHEMISTRY 

Module 1 
Environment, nature of environmental threats and the role of chemistry, 
chemistry of the air, water, soil environment, Factors affecting environment, types of 
environment. Importance of clean air , pollution, orgin of pollution, Air pollutants, 
Health and environmental effects of pollutants. Water p o l l u t i o n , visible signs of w a t e r pollution, effects of water pollution, water quality Standard Biological 
magnification and bioaccumulation. Sewage, Sewage analysis BOD and COD. Soil 
pollution-control measures, noise p o l l u t i o n and noise control, chemical pollution, 
pesticide pollution, thermal pollution-e f f e c t s And control measures. 
Module 2 
Purification of organic compounds, detection and e s t i m a t i o n of elements, molecular 
f o r m u l a . H y b r i d i s a t i o n , bond, lengths bond angles bond energy, l o cal i ze d 
chemical bonds, Van der Waals i n t e r a c t i o n , H y p e r c o n j u g a tion, resonance, 
aromaticity, Inductive and field effects, hydrogen bonding. Type of reagents 
Electrophiles and nucleophiles. Types of organic reactions, energy considerations. 
Reactive intermediates-carbocations, carboanions, free radicals, carbenes, arynes and 
nitrenes. Method of determination of reaction mechanisms. Types of isomerism, Optical 
isomerism, Relative and absolute configuration, Geometrical isomerism and 
conformational isomerism. 

Module 3 
Idea of De Broglie matter w a v e , Heisenberg u ncer t ainit y principle, Atomic 
orbitals, Schrodingcr wave equation, quantum numbers, Shape of s, p, d orbitals. 
Aufban and Pauli exclusion principals, Hund's mu l t i pl i c i t y rule, Electronic 
configuration o f t h e elements. Atomic and ionic radii, I o n i z a t i o n energy, Electron 
affinity and electronegativity. Trends in periodic table and applications in pr e d it i ng 
and e x p l a i n i n g the chemical behaviour. Some c h a r a c t er i st i c s t u d y o f s, p, d and f 
block elements. 
Module 4 
Basic concepts-system, surroundings, types of systems, E x t e n s i v e and In t e n s i v e 
properties, macroscopic properties, state functions and path functions, type of process, 
D e f i n i t i o n of internal energy and enthalpy. Heat capacit ies at constant volume and 
at constant pressure. Mathematical statement of first l a w , r e v e r s i b l e process and 
maximum work. 


Thermo chemistry – s t a n d a r d s t ates, e n t h a l p i e s of formation, combustion and 
neutralisation. Hess's l aw and its a p p l i c a t i o n s . 
Properties of l iqu ids, Surf ace tension and its measu rement, factor s 
affect ing surface tension, v isco sity, Refr act ive index and its 
determination. 

Chemical kinetics, rate of reaction, factors influencing the rate of a reaction, order of 
chemical reaction, determination of order of reaction, theories of chemical kinetics, 
effect of temperature on rate of a reaction. Arrhenius equation, Concept of activation 
energy. 

PART III – CURRENT AFFAIRS & RENAISSANCE IN KERALA 

General Knowledge 

Geography of India- Physical Features- Climate-Soils- Rivers- Famous Sites – Etc. – 
Demography- Economic and Social Development-Poverty Alleviation-Economy and 
Planning-Etc. – History of India- Period from 1857 to 1947- National Movement- Etc. 
 Current affairs 

Important World, National and Regional Events related to the Political and Scientific 
fields, Sports, Cinema and Literature etc. 


Renaissance in Kerala 
Important Events/ Movements/Leaders 

Brahmananda Swami Sivayogi, Chattampi Swami, Sree Narayana Guru, Vagbhatananda, 
Thycaud Ayya, Ayya Vaikundar, Poikayil Yohannan (Kumara Guru), Ayyankali, Pandit 
Karuppan, Mannathu Padmanabhan, V.T.Bhattathirippad, Dr. Palpu, Kumaranasan, 
Vakkom Moulavi, Blessed Kuriakose Elias Chavara, Etc 






NOTE: - It may be noted that apart from the topics detailed above, questions 
from other topics prescribed for the educational qualification of the post may 
also appear in the question paper. There is no undertaking that all the topics 
above may be covered in the question paper. 

Wednesday, May 14, 2014

Current Affairs India : Most useful for Collegiate Education

28 April 2014
• NR Narayana Murthy hounoured with 'Global Indian Award' in Canada

29 April 2014
• President approves dissolution of Andhra Pradesh Assembly
• Rape victim statement should be directly recorded by judicial magistrate within 24 hours: SC
• NGT prohibits dumping of sewage and waste material at Dheerpur Wetlands
• TDSAT allows intra-circle 3G roaming and quashed fines on Bharti, Vodafone and Idea
• Rajeev Suri appointed as President and CEO of Nokia Corporation

30 April 2014
• Michael Hudson McHug, the ex-Australian judge appointed as arbitrator by SC
• Deadline ends for non-CTS cheques
• India emerged as World’s third largest economy in 2011: WB Report
• Election Queue Management System introduced in India

1 May 2014
• Union Cabinet approves the Polavaram Project
• Delhi gets its first Dolby Atmos audio technology
• India ranked no 1 in Twenty20 International Team ranking
• SC reconstitutes SIT headed by Justice MB Shah to probe into Black Money Cases

2 May 2014 
• SC to NTPC and BSES: Sort out dispute over the payments
• SIT formed to probe killings of people in Kokrajhar and Baska districts of Assam
• Trap Shooter, Manavjit Sandhu ranked at third spot in ISSF World Ranking
• HAL handed over Dornier 228 light-weight aircraft Nabhrathna to DRDO
• India successfully test-fires Akash missile from ITR Complex in Chandipur

3 May 2014
• Archaeologists discover a granary at Rakhigarhi in Haryana
• India drops to 78 in latest Freedom of the press 2014

4 May 2014
• Secretary of the DBT, K. VijayRaghavan elected a foreign associate of the USNAS

Current Affairs for Lecturer Exam : Collegiate Education

What happened around the globe last week

28 April 2014
• EU impose temporary ban on Indian Alphonso mangoes and 4 vegetables
• UN and IOC sign agreement to promote peace and economic development
• Liverpool striker Luis Suarez named as Professional Footballers' Association Player of the Year
• Slovakia and Ukraine sign Framework Interconnection Agreement on gas supply
• Philippines and the U.S. sign 10 year long defence pact
• Arch to be built over Chernobyl to safeguard citizens from radioactive dust
• Californian Mite becomes the fastest land animal

29 April 2014
• Scientists develop World's First Solar Jet Fuel
• Wimbledon announces 10.8 percent increase in Prize Money
• For the first time London gets its Web Domain name .London

30 April 2014
• The Indo-French DanSe DialogueS dance festival celebrated across India
• WHO Report: Antimicrobial resistance: global report on surveillance
• UN study titled Violence against women in politics released
• India-made EVMs to be used in Namibia’s Presidential polls

1 May 2014
• Four Indians win Harvard Business School New Venture Competition awards
• Senate Republican block increase in the minimum wage Bill
• World’s highest tunnel for high-speed train opened in China

2 May 2014 
• Ranbaxy recalls allergy-relief drug in US due to defective packaging
• US Government appoints Indian-American Jawahar Kaliani to OCC, Department of Treasury
• US Senate confirms Manish Shah as federal judge in Illinois
• US Government announces 1.2 million US dollar aid for Ukrainian Journalist

3 May 2014
• World Press Freedom Day observed across the world

Monday, May 12, 2014

How to analyze the +2 Results of Various Schools in Kerala

It is the right time to compare the academic excellence of various schools in Kerala by analyzing the +2 results. This service can be obtained through the tools available at http://masteringteachers.blogspot.in/ .

PLUS TWO RESULT PUBLISHING WEBSITES

Kerala HSE Plus Two Results 2014 : Individual
Plus Two Results 2014 Individual [Keralaresults] : www.keralaresults.nic.in
Plus Two Results 2014 Individual [Nic] : www.results.kerala.nic.in
Plus Two Results 2014 Individual [It@school] : www.results.itschool.gov.in
Kerala HSE Plus Two Results 2014 : School wise
Plus Two Results 2014 School wise [Keralaresults]
Plus Two Results 2014 School wise [It@school]


KERALA PLUS TWO 2014 RESULT TODAY AT 3 P.M

HIGHER SECONDARY / +2 RESULT : 2014

The Kerala Higher Secondary Plus Two Results 2014 will be announced by the Education Minister on May 13 at 3 PM. Links to Kerala Higher Secondary Plus Two Results 2014 and Result Analyser will be made available at this site as soon as they are published. Students can get the Higher Secondary Plus Two results and Result Analyser online on the following site addresses. Check for regular updates regarding the publication of Kerala Higher Secondary Plus Two Second Year Results 2014.

Click below to see your result.

KERALA PLUS TWO RESULT

+2 School Codes with Phone Number 

RESULT ANALYSER

Thursday, May 8, 2014

MIS Question Bank

50.Buying and selling goods over the Internet is called __________
          1)    hyper-marketing
          2)   cyber-selling
          3)    e-commerce
          4)   euro-conversion


51. In Windows ME. what does ME stand for?
1) Millennium 2) Micro-Expert 3) Macro-Expert
4) Multi-Expert 5) My-Expert

52.Reusable optical storage will typically have the acronym
I)CD 2)DVD 3) ROM  4)RW 5)ROS

53. Excel is a program that is used to prepare a _
1) Database 2) Text Document 3) Spreadsheet
4) Slide Presentation 5) None of these

54. What does EDI stand for?
1.Electronic Data Interface
2.E-Commerce Data Interface
3.Electronic Data Interchange
4.Electronic Document Interaction

55.A _____ allows customers to continue browsing after selecting each item they wish to purchase.
1.Shopping Cart 2.Forms-based interface 3.SSL connection 4 .Virtual memory

56. Programs that are automatically loaded and operate as a part of your browser are referred to as __________.
         1)   FTP
         2)   plug-ins
         3)   spider
         4)   Telnet
57. An Internet standard for transferring files is known as
          1)   EDI
          2)   Telnet
          3)   FTP
          4)   SET

58. This type of electronic commerce involves the sale of a product or service to the general public.
          1)   B2C
          2)   B2P
          3)   C2C
          4)   B2B

59.A is the term used when a search engine returns a Web page that
matches the search criteria.
1) blog 2) hit 3) link 4) view


60. These search engines receive the results, eliminate duplicates, order the hits, and then provide the edited list to you
          1)    megasearch engines
          2)   metasearch engines
          3)    keyword search engines
          4)   directory search engines

Tuesday, May 6, 2014

LECTURER IN ENGLISH : COLLEGIATE EDUCATION (CATEGORY NO. 578/2012)

LECTURER IN ENGLISH  : COLLEGIATE EDUCATION
(CATEGORY NO. 578/2012) 

Part I Chaucer to Neo Classicism 
Poetry 
• Geoffrey Chaucer "The Prologue" to The Canterbury Tales 
• Edmund Spenser "Prothalamion" 
• William Shakespeare Sonnets -18,29,57,124,129 
• John Donne Forbidding "The Canonization" , " A Valediction :Mourning" 
• John Milton Paradise Lost ( Book IX) 
• John Dryden "Mac Flecknoe" 
• Alexander Pope "Atticus Passage" ( From Epistle to Dr.Arbuthnot) 
• Thomas Gray “Elegy written in a Country Churchyard” 
Prose 
1. Francis Bacon 
Drama 
'Of Studies", "Of Truth'
1. Christopher Marlowe Dr. Faustus 
2. Shakespeare Hamlet, Twelfth Night, The Tempest and Julius Caesar 
3. Webster The Duchess of Malfi 
4. Congreve The Way of the World 
5. Sheridan The School for Scandal 
  
Fiction 
1. Fielding Tom ]ones 
Part II The Romantics and the Victorians 
Poetry 
 
1. 'William Blake "The Lamb" , "The Tiger" 
2. William Wordsworth "Ode: Intimations of 
Immortality" 
3. Samuel Coleridge "Dejection : An Ode " 
4. P. B. Shelly "Ode to the West Wind" 
5. John Keats "Ode on a Grecian Urn " 
6. Alfred Tennyson "Ulysses" 
7. Robert Browning "My Last Duchess" 
8. Mathew Arnold "Dover Beach" 
9. Hopkins "The Windhover" 
10. D. G. Rossetti " The Blessed Damozel" 
Prose 
 
1. Charles Lamb "Dream Children", " Poor 
Relations" 
2. J. S. Mill Subjugation " On the Equality of Sexes" ( 
From The subjugation of 
Women) 
Drama 
Oscar Wilde The Importance of Being Ernest 
Fiction 
1. Jane Austen Pride and Prejudice 
2. Charles Dickens Oliver Twist 
 3. Emily Bronte Wuthering Heights 
 4. George Eliot The Mill on The Floss
 5. Charlotte Bronte Jane Eyre 
6. Thomas Hardy The Mayor of Casterbridge 
Part III - Twentieth Century Literature 
Poetry 
1. W. B. Yeats " Easter 1916", " Second Coming" 
• 2. T. S. Eliot The Waste Land 
 
3. W.H Auden "Unknown Citizen" 
4. Wilfred Owen "Strange Meetings" 
5. Dylan Thomas "Poem In October" 
6. Philip Larkin "Church Going" 
7. Ted Hughes "Hawk Roosting" 
8. Thorn Gunn "In Santa Maria Del Popolo" 
9. Seamus Heaney "The Tollund Man 
Prose 
Virginia Woolf "Modern Fiction" 
Drama 
1. T.S Eliot The Murder in the Cathedral 
2. Bernard Shaw Pygmalion 
3. J.M. Synge Riders to the Sea 
4. Samuel Becket Waiting for Godot 
5. Harold Pinter The Birthday Party 
6. Edward Bond Lear T 
Fiction 
1. James Joyce A Portrait of the Artist as a Young Man 
2. D.H Lawrence Sons and Lovers 
3. Virginia Woolf To the Lighthouse 
4. Graham Greene Heart of the matter 
5. William Golding The Lord of the Flies 
6. Doris Lessing The Golden Notebook 
7. Allen Sillitoe The Loneliness of the long distance runner 
Part IV - Literary Criticism and Theory 
1. Theories of "Rasa", Dhwani" and "Alankara" 
2. Aristotle "Poetics" 
3. Longinus "On the Sublime" 
4. Sidney "An Apology for Poetry" 
5. Dryden "Preface to the Fables" 
6. Dr. Johnson "Preface to Shakespeare 
7. Wordsworth "Preface to the Lyrical Ballads" 
8. Coleridge "Biographia Literaria" (Chapter XIV) 
9. Arnold "Study of Poetry" 
10. T.S. Eliot "Tradition and Individual Talent" 
11. Cleanth Brooks "The Language of Paradox" 
12. Northrop Frye "Archetypes of Literature" 
13. Lionel Trilling "Freud and Literature" 
14. Viktor Shklovsky "Art as Technique" 15. Raymond Williams "Realism and the Contemporary Novel" 
 16. Jacques Derrida 'Structure, Sign and Play in theDiscourses of 
Human Sciences" 
17. Elaine Showalter "Towards a Feminist Poetics" 
18. Michel Foucault "What's an Author" 
19. Jacques Lacan "The Insistence of the Letter of the Consciousness" 
20 Sharankumar Limbala "Dalit Literature and Aesthetics" (from Towards an 
Aesthetic of Dalit Literature ) 
Part V - History and Structure of English Language and Linguistics 
1. Indo- European family of languages - Grimm's law, Verner's law, Ablaut, Umlaut 
2. Old English - Dialects, Important Characteristics - Vocabulary and Grammar, Literature of 
the period 
3. Middle English - The Norman Conquest - Dialects, Changes in Grammar and 
 Vocabulary - Standard English - Literature of the period. 
4. Modern English - Impact of Renaissance on Grammar and Vocabulary- Dictionaries - 
 Translation of the Bible- Contributions of major writers ( Spenser, Shakespeare and 
 Milton) - Impact of the British empire on English 
5. Growth of Vocabulary and Semantic Changes 
6. Varieties of English - British, American and Indian 
 
7. Phonology- Suprasegmental features 
8. Morphology, Syntax 
9. Saussure, Bloomfield and Chomsky 
10. Traditional Grammar, Modern Grammar and T G Grammar 
11. Varieties of Language - Style, Dialect, Register, Pidgins, Creole and idiolect 
  
 
12. Branches of Linguistics - Historical, Comparative, Sociolinguistics,
 Psycholinguistics Applied Linguistics and Nero Linguistics 
Part VI – Indian Literature in English, American Literature and 
Women's Writing 
Poetry 
1. Toru Dutt “Our Casuarina Tree” 
2. Sri Aurobindo “Rose of God” 
3. Tagore Gitanjali (1-10) 
4. Ezekiel “Poet, Lover, Bird Watcher” 
5. Kamala Das “Introduction” 
6. Walt Whitman “Out of the Cradle Elndlessly Rocking” 
7. Emily Dickinson “Because I Could Not Stop for Death”, 
 “I Died for Beauty” 
8. Robert Frost “Apple Picking”, “Road not Taken” 
9. Sylvia Plath “Daddy” 
10. Akka Mahadevi “It was like a Stream “and” Brother You've Come” 
 
Prose 
1. B. R Ambedkar 
2. Emerson 
'Philosophy of Hinduism" 
'Self Reliance"
Drama 
1. GirishKarnad Hayavadana 
2. Eugene O' Neill Emperor Jones 
3. Tennessee Williams The Glass Menagerie 
 Fiction 
1. Mulk Raj Anand Coolie 
2. Salman Rushdie Midnights Children 
3. Hawthorne The Scarlet Letter 
4. Faulkner The Sound and the fury 
5. Ralph Ellison The Invisible Man 
6. Amiri Baraka Dutchman 
7. Maya Angelou Phenomenal Women 
8. Judith Wright Finale 
9. Lalithambika Andarjanam Pradikara Devatha 
10. Toni Morrison The Bluest Eye 
11. Shashi Deshpande That Long Silence 
12. Manjula Padmanaban The Harvest 
Part VII : New Trends in Literature 
1. Post Colonialism 
2. Eco Criticism 
3. Queer Theory 
4. Trauma Theory 
5. New Feminisms 
6. New Historicism 
7. Culture Studies 
8. Diasporic Writing 
9. Public Sphere 
10. Meta Narratives, Hyper Reality & Simulacra Part VIII Research Methodology/Teaching Aptitude 
 
I. TEACHING APTITUDE 
 
• Teaching: Nature, objectives, characteristics and basic requirements; 
• Learner's characteristics; 
• Factors affecting teaching; 
• Methods of teaching; 
• Teaching aids; 
• Evaluation systems. 
 
II. RESEARCH APTITUDE 
 
• Research: Meaning, Characteristics and types; 
• Steps of research; 
• Methods of research; 
• Research Ethics; 
• Paper, article, workshop, seminar, conference and symposium; 
• Thesis writing: its characteristics and format. 
 
Part IX(a) Salient Features of Indian Constitution 
 Part IX (a) Salient Features of Indian Constitution ( 5 Marks)
Salient features of the Constitution - Preamble- Its significance and its place in the interpretation 
of the Constitution. 
 
Fundamental Rights - Directive Principles of State Policy - Relation between Fundamental Rights 
and Directive Principles - Fundamental Duties. 
 
Executive - Legislature - Judiciary - Both at Union and State Level. - Other Constitutional 
Authorities. 
Centre-State Relations - Legislative - Administrative and Financial. 
Services under the Union and the States. 
Emergency Provisions. 
Amendment Provisions of the Constitution. 
 
 Part IX(b) Social Welfare Legislations and Programmes 
Social Service Legislations like Right to Information Act, Prevention of atrocities against 
Women & Children, Food Security Act, Environmental Acts etc. and Social Welfare Programmes 
like Employment Guarantee Programme, Organ and Blood Donation etc. 
 
Part X(a) Renaissance in Kerala 
TOWARDS A NEW SOCIETY 
Introduction to English education - various missionary organisations and their functioning- founding of 
educational institutions, factories.printing press etc. EFFORTS TO REFORM THE SOCIETY 
(A) Socio-Religious reform Movements 
SNDP Yogam, Nair Service Society, Yogakshema Sabha, Sadhu Jana Paripalana Sangham, Vaala 
Samudaya Parishkarani Sabha, Samathwa Samajam, Islam Dharma Paripalana Sangham, Prathyaksha 
Raksha Daiva Sabha, Sahodara Prasthanam etc. 
(B) Struggles and Social Revolts 
Upper cloth revolts.Channar agitation, Vaikom Sathyagraha, Guruvayoor Sathyagraha, Paliyam 
Sathyagraha. Kuttamkulam Sathyagraha, Temple Entry Proclamation, Temple Entry Act .Malyalee 
Memorial, Ezhava Memorial etc. 
Malabar riots, Civil Disobedience Movement, Abstention ovement etc. 
ROLE OF PRESS IN RENAISSANCE 
Malayalee, Swadeshabhimani, Vivekodayam, Mithavadi, Swaraj, Malayala Manorama, Bhashaposhini, 
Mathnubhoomi, Kerala Kaumudi, Samadarsi, Kesari, AI-Ameen, Prabhatham, Yukthivadi, etc 
AWAKENING THROUGH LITERATURE 
Novel, Drama, Poetry, Purogamana Sahithya Prasthanam, Nataka Prashtanam, Library movement etc 
WOMEN AND SOCIAL CHANGE 
Parvathi Nenmenimangalam, Arya Pallam, A V Kuttimalu Amma, Lalitha Prabhu.Akkamma 
Cheriyan, Anna Chandi, Lalithambika Antharjanam and others 
LEADERS OF RENAISSANCE 
Thycaud Ayya Vaikundar, Sree Narayana Guru, Ayyan Kali.Chattampi Swamikal, Brahmananda 
Sivayogi, Vagbhadananda, Poikayil Yohannan(Kumara Guru) Dr Palpu, Palakkunnath Abraham Malpan, 
Mampuram Thangal, Sahodaran Ayyappan, Pandit K P Karuppan, Pampadi John Joseph, Mannathu 
Padmanabhan, V T Bhattathirippad, Vakkom Abdul Khadar Maulavi, Makthi Thangal, Blessed Elias 
Kuriakose Chaavra, Barrister G P Pillai, TK Madhavan, Moorkoth Kumaran, C. Krishnan, 
K P Kesava Menon, Dr.Ayyathan Gopalan, C V Kunjuraman, Kuroor Neelakantan Namboothiripad, 
Velukkutty Arayan, K P Vellon, P K Chathan Master, K Kelappan, P. Krishna Pillai, A K Gopalan, T R 
Krishnaswami Iyer, C Kesavan. Swami Ananda Theerthan , M C Joseph, Kuttippuzha Krishnapillai and 
others 
LITERARY FIGURES 
Kodungallur Kunhikkuttan Thampuran, KeralaVarma Valiyakoyi Thampuran, Kandathil Varghesc Mappila. 
Kumaran Asan, Vallathol Narayana Menon, Ulloor S Parameswara Iyer, G Sankara Kurup, 
Changampuzha Krishna Pillai, Chandu Menon, Vaikom Muhammad Basheer. Kesav Dev, Thakazhi 
Sivasankara Pillai, Ponkunnam Varky, S K Pottakkad and others 
 
Part X(b) General Knowledge and Current Affairs 
 General Knowledge and Current Affairs 
 
NOTE: - It may be noted that apart from the topics detailed above, questions from 
other topics prescribed for the educational qualification of the post may also appear 
in the question paper. There is no undertaking that all the topics above may be 
covered in the question paper. 

LECTURER IN HISTORY COLLEGIATE EDUCATION : Detailed Syllabus : Kerala PSC


LECTURER IN HISTORY COLLEGIATE EDUCATION
(CATEGORY NO. 582/2012)

Part I : Historiography & Research Methodoloty 
History-Defenition-Nature & Scope
Historical Sources-Kind of Sources-Source Analysis-Source Criticism
Techniques of exposition (Foot Notes-Bibliography Index etc)
Greco – Roman Historiography.
Church and Arab Historiography.
Renaissance, Enlightenment, Romanticist, Positivist and Marxist approaches in Historiography.
Annales and Post structuralist approaches – History from below – New History.
Historical consciousness in Ancient India – Itihasa – Purana tradition – Jain Budhist traditions.
Sultanate and Mughal historiography.
Modern Indian Historiography – Imperialist – Orientalist/Indologist-Nationalist-Marxist and
subaltern – Recent Trends in Indian Historiography.
Part II : World History 
Early civilizations – Mesopotamian – Egyptian and Chinese - legacy of Greece and Rome.
Medieval State and Society – Feudalism – church in Europe – Arab civilization.
Transition to Modern Age – Renaissance, Reformation, Geographical discoveries.
Modern Revolutions – Scientific-industrial – Agrarian- French, Russian, Chinese-American
Revolution - English Revolution of 1688
Struggle for colonies and First World War.
Nazism, Fascism and Second World War.
World Organisations – League of Nations and U.N.O.
Cold War – West Asian Crisis – Non Aligned Movement.
Emergence of New World Order- Disintegration of Soviet Union – Globalization.

Part III : Pre-Modern India 
Early Indian Culture – Harappan – Vedic and post vedic cultures – Megalithic culture in South
India – Ancient Tamilakam.
Dissent/Protestant Movements to Brahmanism – Jainism and Budhism.
State in Early India – Pre Mauryan and Mauryan – Gupta Age.
Feudalism Debate.
Advent of Islam – Sultanate period – State and administration.
The Mughal period – Revenue and Military administration.
Medieval South India – Satavahana – Chalukyas
Pallavas – Vijayanagara – Cholas and Pandyas.

Part IV : Modern India 
Advent of Europeans – Modes of conquest – early resistance to colonialism
Revolt of 1857 – Nature of the Revolt.
Colonial State – Revenue settlements – Western Education and colonial knowledge
Economic Impact of colonialism – Drain Theory
Indian Renaissance – Social and Religious reform movements. Rise of Indian Nationalism – Formation of Indian National Congress – Moderate and Extremist
phase.
Gandhian Era – From Non-cooperation to Quit India.
Revolutionary Nationalism – Leftist Movements – Peasant movements.
Towards Freedom – Two Nation Theory and Muslim League - INA – Transfer of power.
Nehruvian Era – Making of the constitution – Economic planning – International Relations –
Integration of Native State – Linguistic reorganisation – science and education
Post Nehru Age – Indira Gandhi and Emergency – Economic liberalisation and its impact.
Caste and communalism in Modern India – Coalition politics.

Part V : Pre-Modern Kerala 
Sources – Archaeology/Epigraphy/Literacy/Numismatic and other sources
Historiography – Recent trends
Prehistoric cultures – Megalithic culture – concept of Tinai.
Transmarine contacts of Kerala and its impact.
Belief systems – Jainism, Budhism, Judaism, Christianity and Islam.
Agrarian expansion of Kerala – Aryanisation.
Temple and Brahmin land control
Age of Perumals – Nature of State – Trading Corporations
Emergence of Naduvazhi Swaroopams
Advent of Europeans.

Part VI : Modern Kerala 
The colonial intervention – British land revenue administration in Malabar – Tenurial reforms of
Travancore and Cochin – English education and printing press, Martandavarma and Modern
Travancore – Saktan Tampuran.
Mysorian Intervention and its impact.
Political Revolts and Protests. The Pazhassi Revolt.
Revolts of Velu Thampi and Paliath Achan.
Kerala Renaissance – Narayana Guru and other reformers.
Anti-caste movement – Reform movements in Kerala.
Caste organisations – Temple entry movements.
Nationalist movements in Kerala – Malabar Rebellion of 1921 – Nature of the Revolt – Salt
Satyagraha.
Travancore State Congress and the struggle for Responsible Government.
Cochi Rajya Praja Mandalam.
Left movements – Karshaka Sangham in Malabar - Punnapra vayalar.
Aikya Kerala Movement – First Communist Ministry Historic Legislations – Liberation
Movements.
'Kerala Model' Development – Panchayat Raj and Peoples planning.
Literature and culture – Origin and Development of Malayalam Language. Art forms of Kerala.

Part VII 
Recent developments in historical studies


 Part VIII Research Methodology/Teaching Aptitude 

I. TEACHING APTITUDE 

• Teaching: Nature, objectives, characteristics and basic requirements;
• Learner's characteristics;
• Factors affecting teaching;
• Methods of teaching;
• Teaching aids;
• Evaluation systems.

II. RESEARCH APTITUDE 

• Research: Meaning, Characteristics and types;
• Steps of research;
• Methods of research;
• Research Ethics;
• Paper, article, workshop, seminar, conference and symposium;
• Thesis writing: its characteristics and format.


Part IX(a) Salient Features of Indian Constitution 

Salient features of the Constitution - Preamble- Its significance and its place in the
interpretation of the Constitution.

Fundamental Rights - Directive Principles of State Policy - Relation between Fundamental
Rights and Directive Principles - Fundamental Duties.

Executive - Legislature - Judiciary - Both at Union and State Level. - Other Constitutional
Authorities.
Centre-State Relations - Legislative - Administrative and Financial.
Services under the Union and the States.
Emergency Provisions.
Amendment Provisions of the Constitution.

 Part IX(b) Social Welfare Legislations and Programmes 

Social Service Legislations like Right to Information Act, Prevention of atrocities against
Women & Children, Food Security Act, Environmental Acts etc. and Social Welfare
Programmes like Employment Guarantee Programme, Organ and Blood Donation etc.

Part X(a) Renaissance in Kerala
TOWARDS A NEW SOCIETY
Introduction to English education - various missionary organisations and their functioning- founding
of educational institutions, factories.printing press etc. EFFORTS TO REFORM THE SOCIETY
(A) Socio-Religious reform Movements
SNDP Yogam, Nair Service Society, Yogakshema Sabha, Sadhu Jana Paripalana Sangham, Vaala
Samudaya Parishkarani Sabha, Samathwa Samajam, Islam Dharma Paripalana Sangham, Prathyaksha
Raksha Daiva Sabha, Sahodara Prasthanam etc.
(B) Struggles and Social Revolts
Upper cloth revolts.Channar agitation, Vaikom Sathyagraha, Guruvayoor Sathyagraha, Paliyam
Sathyagraha. Kuttamkulam Sathyagraha, Temple Entry Proclamation, Temple Entry Act .Malyalee
Memorial, Ezhava Memorial etc.
Malabar riots, Civil Disobedience Movement, Abstention ovement etc.
ROLE OF PRESS IN RENAISSANCE
Malayalee, Swadeshabhimani, Vivekodayam, Mithavadi, Swaraj, Malayala Manorama, Bhashaposhini,
Mathnubhoomi, Kerala Kaumudi, Samadarsi, Kesari, AI-Ameen, Prabhatham, Yukthivadi, etc
AWAKENING THROUGH LITERATURE
Novel, Drama, Poetry, Purogamana Sahithya Prasthanam, Nataka Prashtanam, Library movement etc
WOMEN AND SOCIAL CHANGE
Parvathi Nenmenimangalam, Arya Pallam, A V Kuttimalu Amma, Lalitha Prabhu.Akkamma
Cheriyan, Anna Chandi, Lalithambika Antharjanam and others
LEADERS OF RENAISSANCE
Thycaud Ayya Vaikundar, Sree Narayana Guru, Ayyan Kali.Chattampi Swamikal, Brahmananda
Sivayogi, Vagbhadananda, Poikayil Yohannan(Kumara Guru) Dr Palpu, Palakkunnath Abraham
Malpan, Mampuram Thangal, Sahodaran Ayyappan, Pandit K P Karuppan, Pampadi John Joseph,
Mannathu Padmanabhan, V T Bhattathirippad, Vakkom Abdul Khadar Maulavi, Makthi Thangal,
Blessed Elias Kuriakose Chaavra, Barrister G P Pillai, TK Madhavan, Moorkoth Kumaran, C.
Krishnan,
K P Kesava Menon, Dr.Ayyathan Gopalan, C V Kunjuraman, Kuroor Neelakantan Namboothiripad,
Velukkutty Arayan,
K P Vellon, P K Chathan Master, K Kelappan, P. Krishna Pillai, A K Gopalan, T R Krishnaswami
Iyer, C Kesavan.
Swami Ananda Theerthan , M C Joseph, Kuttippuzha Krishnapillai and others
LITERARY FIGURES
Kodungallur Kunhikkuttan Thampuran, KeralaVarma Valiyakoyi Thampuran, Kandathil Varghesc
Mappila. Kumaran Asan, Vallathol Narayana Menon, Ulloor S Parameswara Iyer, G Sankara Kurup,
Changampuzha Krishna Pillai, Chandu Menon, Vaikom Muhammad Basheer. Kesav Dev, Thakazhi
Sivasankara Pillai, Ponkunnam Varky, S K Pottakkad and others

Part X(b) General Knowledge and Current Affairs 
 General Knowledge and Current Affairs

NOTE: - It may be noted that apart from the topics detailed above, questions from
other topics prescribed for the educational qualification of the post may also
appear in the question paper. There is no undertaking that all the topics above
may be covered in the question paper.

LECTURER IN ECONOMICS : COLLEGIATE EDUCATION : Detailed Syllbus : Kerala PSC


LECTURER IN ECONOMICS COLLEGIATE EDUCATION 
(CATEGORY NO. 585/2012) 

Part I 
Methodology of Microeconomics - Recent developments in consumer behavior - Modern
theories of demand analysis - Theories of production and cost - Input output analysis, Linear
programming and Game theory - Market models: -Perfect and Imperfect - Risk and Uncertainty
models in product and factor markets - Theories of General Equilibrium and Welfare economics -
Theories of Distribution.

Part II 
Classical, Keynesian, post-Keynesian approaches in Macroeconomics - IS-LM Closed and
Open economy models - Consumption and Investment Theories - Theories of Demand for and
Supply of Money - Theories of Inflation - Theories of Business Cycle - Modern Developments in
Macroeconomics - Macroeconomic Policy.

Part III 
Application of Matrix algebra, Differentiation and Integration in Economics - Theories of
Probability - Probability Distributions - Theories of Sampling - Theories of Estimation and Testing
of Hypothesis - Linear Regression Models - Violation of assumptions of Classical Linear
Regression models - Dummy variables

Part IV 
Economic Growth and Development: Concept, approach and measurement - Traditional and
Modern theories of development - Growth models: Harrod-Domar, neoclassical, Cambridge and
Endogenous growth models - Plan models - Human capital and Manpower Planning - Environment
and Sustainable development -Environmental policies.

Part V 
Growth, Performance and Structural change in Indian economy since New Economic
reforms - Sectoral growth - Economic planning in India - Demographic development - Impact of
Economic reforms on poverty, unemployment and inequality - Fiscal, financial and external sector
reforms - Fiscal federalism and Finance Commissions - Development experience of Kerala:
Decentralization, Migration, Urbanization, Poverty, Unemployment and Inequality - Gender issues
- State finance

Part VI
Trade and Growth - Pure theories of international trade - Recent developments in trade
theories - Trade policy and economic integration - International monetary system - Foreign
exchange market - Balance of payments and exchange rates - Internal and external balance under
alternative exchange rate regimes - International capital flows - Institutions and instruments in
Indian money and capital markets - Financial inclusion

Part VII
Recent developments in Economics

Part VIII Research Methodology/Teaching Aptitude 


I. TEACHING APTITUDE

• Teaching: Nature, objectives, characteristics and basic requirements;
• Learner's characteristics;
• Factors affecting teaching;
• Methods of teaching;
• Teaching aids;
• Evaluation systems.

II. RESEARCH APTITUDE 

• Research: Meaning, Characteristics and types;
• Steps of research;
• Methods of research;
• Research Ethics;
• Paper, article, workshop, seminar, conference and symposium;
• Thesis writing: its characteristics and format.


Part IX(a) Salient Features of Indian Constitution 

Salient features of the Constitution - Preamble- Its significance and its place in the
interpretation of the Constitution.

Fundamental Rights - Directive Principles of State Policy - Relation between Fundamental
Rights and Directive Principles - Fundamental Duties.

Executive - Legislature - Judiciary - Both at Union and State Level. - Other Constitutional
Authorities.
Centre-State Relations - Legislative - Administrative and Financial.
Services under the Union and the States.
Emergency Provisions.
Amendment Provisions of the Constitution.

 Part IX(b) Social Welfare Legislations and Programmes 

Social Service Legislations like Right to Information Act, Prevention of atrocities against
Women & Children, Food Security Act, Environmental Acts etc. and Social Welfare
Programmes like Employment Guarantee Programme, Organ and Blood Donation etc.



 Part X(a) Renaissance in Kerala 
TOWARDS A NEW SOCIETY
Introduction to English education - various missionary organisations and their functioning- founding
of educational institutions, factories.printing press etc.
EFFORTS TO REFORM THE SOCIETY
(A) Socio-Religious reform Movements
SNDP Yogam, Nair Service Society, Yogakshema Sabha, Sadhu Jana Paripalana Sangham, Vaala
Samudaya Parishkarani Sabha, Samathwa Samajam, Islam Dharma Paripalana Sangham, Prathyaksha
Raksha Daiva Sabha, Sahodara Prasthanam etc.
(B) Struggles and Social Revolts
Upper cloth revolts.Channar agitation, Vaikom Sathyagraha, Guruvayoor Sathyagraha, Paliyam
Sathyagraha. Kuttamkulam Sathyagraha, Temple Entry Proclamation, Temple Entry Act .Malyalee
Memorial, Ezhava Memorial etc.
Malabar riots, Civil Disobedience Movement, Abstention ovement etc.
ROLE OF PRESS IN RENAISSANCE
Malayalee, Swadeshabhimani, Vivekodayam, Mithavadi, Swaraj, Malayala Manorama, Bhashaposhini,
Mathnubhoomi, Kerala Kaumudi, Samadarsi, Kesari, AI-Ameen, Prabhatham, Yukthivadi, etc
AWAKENING THROUGH LITERATURE
Novel, Drama, Poetry, Purogamana Sahithya Prasthanam, Nataka Prashtanam, Library movement etc
WOMEN AND SOCIAL CHANGE
Parvathi Nenmenimangalam, Arya Pallam, A V Kuttimalu Amma, Lalitha Prabhu.Akkamma
Cheriyan, Anna Chandi, Lalithambika Antharjanam and others
LEADERS OF RENAISSANCE
Thycaud Ayya Vaikundar, Sree Narayana Guru, Ayyan Kali.Chattampi Swamikal, Brahmananda
Sivayogi, Vagbhadananda, Poikayil Yohannan(Kumara Guru) Dr Palpu, Palakkunnath Abraham
Malpan, Mampuram Thangal, Sahodaran Ayyappan, Pandit K P Karuppan, Pampadi John Joseph,
Mannathu Padmanabhan, V T Bhattathirippad, Vakkom Abdul Khadar Maulavi, Makthi Thangal,
Blessed Elias Kuriakose Chaavra, Barrister G P Pillai, TK Madhavan, Moorkoth Kumaran, C.
Krishnan,
K P Kesava Menon, Dr.Ayyathan Gopalan, C V Kunjuraman, Kuroor Neelakantan Namboothiripad,
Velukkutty Arayan,
K P Vellon, P K Chathan Master, K Kelappan, P. Krishna Pillai, A K Gopalan, T R Krishnaswami
Iyer, C Kesavan.
Swami Ananda Theerthan , M C Joseph, Kuttippuzha Krishnapillai and others
LITERARY FIGURES
Kodungallur Kunhikkuttan Thampuran, KeralaVarma Valiyakoyi Thampuran, Kandathil Varghesc
Mappila. Kumaran Asan, Vallathol Narayana Menon, Ulloor S Parameswara Iyer, G Sankara Kurup,
Changampuzha Krishna Pillai, Chandu Menon, Vaikom Muhammad Basheer. Kesav Dev, Thakazhi
Sivasankara Pillai, Ponkunnam Varky, S K Pottakkad and others

Part X(b) General Knowledge and Current Affairs 
 General Knowledge and Current Affairs 

NOTE: - It may be noted that apart from the topics detailed above, questions from
other topics prescribed for the educational qualification of the post may also
appear in the question paper. There is no undertaking that all the topics above
may be covered in the question paper. 

LECTURER IN ZOOLOGY : Detailed Syllabus



LECTURER IN ZOOLOGY 

COLLEGIATE EDUCATION 
(CATEGORY NO. 588/2012) 

PART I: SYSTEMATICS AND EVOLUTIONARY BIOLOGY 
1. SYSTEMATICS 
• Basic concepts , Importance and applications 
• Trends -Chemotaxonomy, Cytotaxonomy, Molecular taxonomy, Cladistics, Numerical 
taxonomy 
• Dimensions of speciation, Species concept, Theories of biological classification, Hierarchy 
of categories. 
• Procedural keys- Taxonomic procedures- Collection, Preservation, Curating, Identification. 
• Taxonomic keys- Merits and demerits; ICZN, Formation of scientific names of various taxa. 
2. EVOLUTIONARY BIOLOGY 
An outline of evolutionary theories: Darwinism, Lamarckism, Modern synthesis (not in 
detail). 
Origin of higher categories- Punctuated equilibrium- Macroevolution- Microevolution- 
Coevolution-Founder principle- C-value paradox-Concept of molecular clock- 
Cytochrome C- Haemoglobin-Histone. 

PART II: PHYSIOLOGY AND BIOCHEMISTRY. 
I. PHYSIOLOGY 
1. Nutrition and Digestion 
• Types of nutrition 
• Mechanism of Digestion , Absorption 
• Gastro intestinal hormones 
• Deficiency diseases of nutrients. 
2. Circulatory Physiology 
• Physiology of cardiac muscles 
• cardiac cycle 
• Electrical properties 
• 
• conducting system of heart 
• Blood pressure 
• Blood volume 
• pressure control - integrated system. 

 3. Nerve Physiology 
• Nerve action potential 
• conduction of nerve impulse 
• Synapse 
• Synaptic transmission 
• Neurotransmitters. 
4. Excretory physiology 
5. Respiratory physiology 
6. Muscle physiology 
7. Endocrinology 
• Major Endocrine glands and their hormones and functions 
• Mechanism of hormone action. 
II. BIOCHEMISTRY 
Biomolecules 
• Carbohydrates: Classification, Structure, Properties, Functions. 
• Proteins: Classification, Structure, Properties, Functions. 
• Lipids: Classification, Structure, Properties, functions. 

Enzymes: Mechanism of enzyme action. Factors affecting enzyme action, Enzyme kinetics, Menton- 
Michaelis kinetics, Substrate concentration, Enzyme inhibition and regulation, Isozyme, Coenzyme, 
Ribozymes. 
Metabolism of carbohydrate: Glycolysis, TCA cycle, Pentose phosphate pathway, Glycogenesis, 
Glucogenesis, Gluconeogenesis, Regulation of carbohydrate metabolism. 
Metabolism of protein: Deamination, Transamination, 
Metabolism of Lipids: B oxidation, Synthesis of Fatty acid, Biosynthesis of 
cholesterol. 
Energy metabolism: Oxidative metabolism, Oxidative phosphorylation, 
Chemiosmotic theory . 

PART III: MICROBIOLOGY AND IMMUNOLOGY 
I. MICROBIOLOGY 
• Classification of Microorganisms- Berg's manual. 
• Salient features of Bacteria, Viruses, Fungi, Protozoa, Algae. 
• Bacterial Cell- Structure and function 
• Bacterial Cell wall- Peptidoglycan, Gram's positive and Gram's negative, Mechanism of Gram's 
staining. 
• Bacterial culture media 
• Growth curves 
2. Industrial Microbiology: Fermentation.  

II: IMMUNOLOGY 
• Types of immunity - Innate, Acquired, Passive, Active, Cell mediated. 
• Cells of primary and secondary lymphoid organs. 
• Cells and organs of immune system. 
III. Immunogens [ Antigen] 
• General properties- Structure and function, Variability and Diversity. 
• Factors affecting antigenicity 
• Epitopes and haptens 
• Adjuvants. 
IV. Immunoglobulins [Antibodies] 
• General properties- Structure and function 
• Different classes- Ig A, IgD, IgE, IgM 
• Variability and Diversity 
• Monoclonal and polyclonal antibodies 
V. Antigen Antibody interaction 
 Complement system- Classical pathway, Alternate, cell mediated and humoral reactions. 
VI. Transplantation 
MHC genes, Auto-immune diseases. 

PART IV 
CELL, MOLECULAR BIOLOGY AND BIOTECHNOLOGY 
 CELL 
Cell membrane- Structure and function. 
Cell organelles with special reference to Mitochondria and Ribosomes 

MOLECULAR BIOLOGY 
• Organization of eukaryotic genome, gene content and genomic size complexity of eukaryotic 
genome, conserved exons and recombination 
• DNA replication , Repair and Recombination 
• Prokaryotic and eukaryotic DNA replication. Enzyme involved in replication. DNA damage and 
repair. 
• Transcription and RNA processing 
• Prokaryotic and Eukaryotic transcription, Binding of transcription 
complexes, Post -transcriptional processing . 
• Translation- prokaryotic and eukaryotic gene expression, Translational machinery, mechanism of 
initiation, elongation and termination, Post-translational modification of protein. 
• Gene regulation mechanism in Prokaryotes, Eukaryotes 
• Transcriptional signals-TATA, CAAT box, Enhancers. 

A. BIOTECHNOLOGY 
• Gene closing 
• Major steps in cloning, Isolation and purification of genes. • Vectors- properties of an ideal vector, different types [ plasmids, Ti plasmid, bacteriophages, cosmids, 
phagemids, artificial chromosomes]. 
• Enzymes in gene cloning. 
• Probes and molecular markers [RFLP, RAPD, AFLP]. 
• Homoploymer tailing, linkers and adapters. 
B. Genetic engineering techniques. 

1. Polymerase Chain reaction, DNA finger printing, Blotting techniques [Northern, 
Southern, Western blottings, Dot blot, Slot blot]. 
2. DNA sequencing - Maxam-Gilbert method, Sanger-Coulson method. Chromosome 
jumping, Genomic library and cDNA library, Site specific mutagenesis and gene targeting, 
Human genome project, Human gene therapy, and other genome projects. 
 3. Transgenic animals. 
PART V: GENETICS AND DEVELOPMENTAL BIOLOGY 
I. GENETICS. 
• Mendelian principles of genetics- Laws , Linkage, Crossing over, Mutation, DNA, 
Types of DNA, RNA, Types of RNA. 
• Lyon hypothesis. 
• Syndromes- Klinefelter, Down, Turner. 
• Genetic code. 
II. DEVELOPMENTAL BIOLOGY 
• Gametogenesis, Fertilization and early development - Cleavage, Blastulation, 
gastrulation, Organogeny. 
• Experimental Embryology. 
• Embryonic induction. 
PART VI: ECOLOGY, ETHOLOGY , BIODIVERSITY CONSERVATION AND 
BIOSTATISTICS 

1. ECOLOGY: 
Definitions- Habit and habitat, Ecological niche, Ecosystem, Population ecology, Community ecology, 
Ecological succession, Pollution, Global warming. 
2.ETHOLOGY 
Learning behaviour, Communication behaviour, Motivation. 
3.BIODIVERSITY CONSERVATION 
Biodiversity concept, status in India, Value, Loss and causes of loss. 
Indices, Hot spots of Biodiversity. 
In situ and Ex-situ conservation. 
4.BIOSTATISTICS 
Mean, Median, Mode, Standard deviation; Graphical representation of data. 




 PART – VII RECENT TRENDS 
BIOPHYSICS, BIOINFORMATICS AND COMPUTER APPLICATION 
1. INSTRUMENTATION 
• Scanning electron microscope, Transmission electron microscope 
• Electrophoresis- Gel, PAGE, Agarose, 2D- Immunoelectrophoresis, Fluorescent 
• HPLC, Flow cytometry 
• NMR spectroscopy- Mass, Plasma , Atomic 
• X-ray diffraction 
• ELISA 
2. BIOINFORMATICS 
Proteomics, Genomics, Data bases - Primary and Secondary, Search engines. 
Transgenic animals, Stem cell research, IPR, Carbon trading, Ecological foot printing, Treaties and protocols 
related to climate change. 

PART VIII Research Methodology/Teaching Aptitude 

I. TEACHING APTITUDE 

• Teaching: Nature, objectives, characteristics and basic requirements; 
• Learner's characteristics; 
• Factors affecting teaching; 
• Methods of teaching; 
• Teaching aids; 
• Evaluation systems. 

II. RESEARCH APTITUDE 

• Research: Meaning, Characteristics and types; 
• Steps of research; 
• Methods of research; 
• Research Ethics; 
• Paper, article, workshop, seminar, conference and symposium; 
• Thesis writing: its characteristics and format. 

PART IX(a) Salient Features of Indian Constitution 

Salient features of the Constitution - Preamble- Its significance and its place in the 
interpretation of the Constitution. 

Fundamental Rights - Directive Principles of State Policy - Relation between Fundamental 
Rights and Directive Principles - Fundamental Duties. 

Executive - Legislature - Judiciary - Both at Union and State Level. - Other Constitutional 
Authorities. 
Centre-State Relations - Legislative - Administrative and Financial. 
Services under the Union and the States. Emergency Provisions. 
Amendment Provisions of the Constitution. 


 PART IX(b) Social Welfare Legislations and Programmes 

Social Service Legislations like Right to Information Act, Prevention of atrocities against 
Women & Children, Food Security Act, Environmental Acts etc. and Social Welfare 
Programmes like Employment Guarantee Programme, Organ and Blood Donation etc. 

PART X(a) Renaissance in Kerala 
TOWARDS A NEW SOCIETY 
Introduction to English education - various missionary organisations and their functioning- founding 
of educational institutions, factories.printing press etc. 

EFFORTS TO REFORM THE SOCIETY 
(A) Socio-Religious reform Movements 
SNDP Yogam, Nair Service Society, Yogakshema Sabha, Sadhu Jana Paripalana Sangham, Vaala 
Samudaya Parishkarani Sabha, Samathwa Samajam, Islam Dharma Paripalana Sangham, Prathyaksha 
Raksha Daiva Sabha, Sahodara Prasthanam etc. 
(B) Struggles and Social Revolts 
Upper cloth revolts.Channar agitation, Vaikom Sathyagraha, Guruvayoor Sathyagraha, Paliyam 
Sathyagraha. Kuttamkulam Sathyagraha, Temple Entry Proclamation, Temple Entry Act .Malyalee 
Memorial, Ezhava Memorial etc. 
Malabar riots, Civil Disobedience Movement, Abstention ovement etc. 
ROLE OF PRESS IN RENAISSANCE 
Malayalee, Swadeshabhimani, Vivekodayam, Mithavadi, Swaraj, Malayala Manorama, Bhashaposhini, 
Mathnubhoomi, Kerala Kaumudi, Samadarsi, Kesari, AI-Ameen, Prabhatham, Yukthivadi, etc 
AWAKENING THROUGH LITERATURE 
Novel, Drama, Poetry, Purogamana Sahithya Prasthanam, Nataka Prashtanam, Library movement etc 
WOMEN AND SOCIAL CHANGE 
Parvathi Nenmenimangalam, Arya Pallam, A V Kuttimalu Amma, Lalitha Prabhu.Akkamma 
Cheriyan, Anna Chandi, Lalithambika Antharjanam and others 
LEADERS OF RENAISSANCE 
Thycaud Ayya Vaikundar, Sree Narayana Guru, Ayyan Kali.Chattampi Swamikal, Brahmananda 
Sivayogi, Vagbhadananda, Poikayil Yohannan(Kumara Guru) Dr Palpu, Palakkunnath Abraham 
Malpan, Mampuram Thangal, Sahodaran Ayyappan, Pandit K P Karuppan, Pampadi John Joseph, 
Mannathu Padmanabhan, V T Bhattathirippad, Vakkom Abdul Khadar Maulavi, Makthi Thangal, 
Blessed Elias Kuriakose Chaavra, Barrister G P Pillai, TK Madhavan, Moorkoth Kumaran, C. 
Krishnan, K P Kesava Menon, Dr.Ayyathan Gopalan, C V Kunjuraman, Kuroor Neelakantan 
Namboothiripad, Velukkutty Arayan, K P Vellon, P K Chathan Master, K Kelappan, P. Krishna Pillai, 
A K Gopalan, T R Krishnaswami Iyer, C Kesavan. Swami Ananda Theerthan , M C Joseph, 
Kuttippuzha Krishnapillai and others 
 LITERARY FIGURES 
Kodungallur Kunhikkuttan Thampuran, KeralaVarma Valiyakoyi Thampuran, Kandathil Varghesc 
Mappila. Kumaran Asan, Vallathol Narayana Menon, Ulloor S Parameswara Iyer, G Sankara Kurup, 
Changampuzha Krishna Pillai, Chandu Menon, Vaikom Muhammad Basheer. Kesav Dev, Thakazhi 
Sivasankara Pillai, Ponkunnam Varky, S K Pottakkad and others 

PART X(b) General Knowledge and Current Affairs 
 General Knowledge and Current Affairs 

NOTE: - It may be noted that apart from the topics detailed above, questions from 
other topics prescribed for the educational qualification of the post may also 
appear in the question paper. There is no undertaking that all the topics above 
may be covered in the question paper. 

Total Pageviews

Disclaimer : Blog Policies

This blog publishes various general knowledge. errors and omissions expected. The Knowledge documents in this blog meant only to increase the general awareness of the readers. If any of the information available on this blog violates or infringes any of your copyright protection, leave a comment . This blog makes no representations as to accuracy, completeness, correctness or validity of any information on this site and will not be liable for any errors, or delays in this information. The information contained in this blog is subject to change without notice. You may use contents in this blog only for personal use. Reproduction and republishing of any contents from here to any other websites or blogs is strictly prohibited.