Subscribe this Blog

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Tuesday, May 31, 2016

“Fight Against The Illegal Trade In Wild Life”

United Nations Environment Program (UNEP) theme “Fight against the Illegal Trade in Wild Life.’

Monday, May 30, 2016

LDC Notification.

Sunday, May 29, 2016

University Asst EXam 2016 : Answer Keys Explained

University Assistant Exam 2016: Held on 24-May-2016

1. Who is considered to be the first programmer?
(A) Ada Lovelace 
(B) Alan Turing
(C) Charles Babbage
(D) Von Neumann

Answer: (A)
Ada Lovelace is considered to have written instructions for the first computer program on Charles Babbage's early mechanical general-purpose computer, the Analytical the mid-1800s. The daughter of famed poet Lord Byron, Augusta Ada Byron.

2. An attempt to make a computer resource unavailable to its intended users is called:
(A)Malware Attack
(B) Worms Attack
(C) Denial-of-service attack
(D) Adware attack

Answer: (C)
Denial of Service ( DoS ) attack
In computing, a denial-of-service (DoS) attack is an attempt to make a machine or network resource unavailable to its intended users, such as to temporarily or indefinitely interrupt or suspend services of a host connected to the Internet.

3. A computer program that is used to convert an assembly language to machine language is:
(A) Compiler
(B) Interpreter
(C) Assembler
(D) Comparator

Answer: (C)
An assembly language is a low-level programming language for microprocessors and other programmable devices. 

4. Codes consisting of light and dark marks of various thickness which may be optically read is known as :
(A) Operand
(B) Bar code
(C) Decoder
(D) Opcode

Answer: (B)
Norman Joseph Woodland was the inventor of the barcode, for which he received a patent in October 1952.

5.The inventor of world wide web :
(A) Tim Berners Lee
(B) Marc Andreessen
(C) James H Clark
(D) Robert Cailliau

Answer: (A)
Sir Timothy John Berners-Lee, also known as TimBL, is an English computer scientist, best known as the inventor of the World Wide Web.

Thursday, May 26, 2016


1. A worksheet contains : 
(A) 256 columns and 65563 rows
(A) 256 columns and 65536 rows
(C) 256 columns and 75536 rows
(D) 265 columns and 75536 rows

2. Which of the following is a Volatile Memory‘?
(C) RAM 
(D) None of the above

3. Name the section at the top of the document used to place the name, page number etc : 
(A) Header 
(B) Web Layout
(C) Footer
(D) Hyperlink

4. Who is the founder of Facebook?
(A) Glen Recort (B) Tim Berners Le
(C) Allen Turing (D) Mark Zuckerberg

5. Which of the following shortcut key is used for insert a new slide?
(A) Ctrl + S (B) Ctrl + F
(C) Ctrl  + M (D) None of the above

6. SORT command is used for :
(A) filtering data (B) Arranging data
(C) Displaying data (D) Hiding data

7. ——-—————-—— is the process of combining main document with the data source.
(A) Change Styles (B) Find
(C) Goal Seek (B) Mail Merge

8. Operating System is a :
(A) General Purpose software (B) Application software
(C) System Software (D) None of the above

9. Which one of the following is not a Web Browser?
(A) Internet Explorer  (B) MS Office
(C) Safari (D) Mozilla firefox

10. In MS PowerPoint the ‘Page Setup‘ button can be found in the :
(A) Home Tab (B) Animations Tab
(C) Insert Tab (D) Design Tab

11_________ is the brain of a computer.
(A) Keyboard (B)Central Processing Unit
(C) Monitor (D) Printer

12. In MS Word 2007 Maximum Zoom is ——————— percentage.
(A) 100 (B) 300
(C) 200 (D) 500

13.The extension of a Paint File :
(C) .XLS (D) .CPP

14.Which of the following is not an Antivirus Software?
(C) McAfee

15.Which one of the following is a word processing software?

16.What function displays row data in a column or column data in a row?
(A) Concatenate (B) Transpose
(C) Trim (D) Average

17.Gigabytes = 1 Terabyte.
(A) 1204 (B) 1104
(C) 1024 (D) None of the above

18.Microsoft Office is : _
(A) Shareware (B) Open-Source software
(C) Public Domain Software (D) An application suite

19.URL stands for :
(A)Uniform Resource Locator (B) Uniform Resource Loader
(C) Uniform Research Locator (D) Uniform Research Loader

20. Which power point view displays each slide of the presentation as a thumbnail display?
(A) Slide master (B) Slide show
(C) Slide Sorter (D) Notes page

21. To create a new folder in a window ;
(A) Right Click + Select new folder (B) Double click + select View
(C) Left Click + Select new folder (D) Double click on desktop

22. Which of the following groups consists of only input devices?
(A) Keyboard, Printer, Monitor (B) Mouse, Key_board, Scanner
(C) Keyboard, Mouse, Printer (D) Printer, Scanner, Mouse

23. Inventor of Email System is
(A) Winton Surf (B) Jan Kenneth
(C) Bill Gates (D) None of the above

24. The ‘copy' command saves the content temporarily to the 
(A) Desktop (B) Printer
(C) Clipboard (D) MS word

25. MS Excel displays the address of the active cell in the : 
(A) Formula bar (B) Status bar 
(C) Tool bar (D) Menu bar

No Correct Answer
Name Box is the correct 

Expected Cut off Mark : University Asst Exam 2016

I hope Cut off Mark will be between 65 to 70. What you think ?

Wednesday, May 25, 2016

Pinarayi_Vijayan_Ministry : Current Affairs 2016

Chief Minister of Kerala, Minister for General Administration, Home Affairs, Vigilance, IT
E.P. Jayarajan
Minister for Industries and Sports
T.M. Thomas Isaac
Minister of Finance
G. Sudhakaran
Minister for Public Works and Registration
A.K. Balan
Minister for Welfare of Scheduled Tribes
K.K. Shylaja
Minister of Health and Social Welfare
C. Ravindranath
Minister of Education
Kadakampally Surendran
Minister for Devaswom and Electricity Boards
T.P. Ramakrishnan
Minister for Excise and Labour
J. Mercykutty Amma
Minister for Fisheries and Traditional Industries
A.C. Moideen
Minister for Corporation and Tourism
Minister for Local Administration
E. Chandrasekharan
Minister of Revenue
V.S. Sunil Kumar
Minister for Agriculture
P. Thilothaman
Minister for Food and Civil Supplies
K. Raju
Minister of Forest Department
Mathew T. Thomas
Minister for Water Resources
A.K. Saseendran
Minister for Transport
Ramachandran Kadannappalli
Minister for Ports

Tuesday, May 24, 2016

University Asst Exam 2016 : Question Booklet Alpha Code : B : Answer Key

Question Booklet Alpha Code : B / Solved Paper

1. Who is considered to be the first programmer?
(A) Ada Lovelace 
(B) Alan Turing
(C) Charles Babbage
(D) Von Neumann

2. An attempt to make a computer resource unavailable to its intended users is called :
(A)Malware Attack
(B) Worms Attack
(C) Denial-of-service attack
(D) Adware attack

3. A computer program that is used to convert an assembly language to machine language is:
(A) Compiler
(B) Interpreter
(C) Assembler
(D) Comparator

4. Codes consisting of light and dark marks of various thickness which may be optically read is known as :
(A) Operand
(B) Bar code
(C) Decoder
(D) Opcode

5.The inventor of world wide web :
(A) Tim Berners Lee
(B) Marc Andreessen
(C) James H Clark
(D) Robert Cailliau

6.Name the Act that governs the internet usage in India :
(A) The IT Gazette of India Act 2004
(B) The Information Technology Act , 2000
(C) The Internet Usage Act , 2002
(D) The Right to Information Act , 2005

7. An attempt to criminally and fraudulently acquire sensitive information, such as usernames , passwords and credit card details by masquerading as a trustworthy entity in an electronic communication is termed as :
(A) Spooling
(B) Tracking
(C) Bugging
(D) Phishing 

8. A device that modulates signals to encode digital information and demodulates signals to decode the transmitted information:
(A) Modem
(B) Decoder
(C) Encoder
(D) Modulator

9. The brain of any computer system is  :
(A) Memory
(B) Peripheral Unit
(D) Control Unit

10. '.mpg' extension refers usually to what kind of file ?
(A) Text / Document file
(B) Image file
(C) Animation / movie file
(D) All the above

More Questions >>

Kerala PSC University Asst Exam 2016 : Answer Key Published.

Exam Held on 24-05-2016

Click Below Links to Download Question Paper and Answer Keys ..

Question Paper

Question Booklet Alpha Code : B 

Saturday, May 21, 2016

Who invented Integrated Circuit ( IC ) ?

1.      Who invented Integrated Circuit ( IC ) ?
a)      Jack Kilby
b)     Richard Stallman
c)      John Ambrose Fleming
d)     Gordon Moore
Answer: (a)
Integrated Circuit invented by Jack Kilby and Robert Noyce. Jack Kilby was awarded the Nobel Prize in Physic ( 2000 ).
2.      First 64 Bit Operating System is
a)      Windows
b)     Mac OS X
c)      Linux
d)     Unix
Answer: (c )
 Linux is an open source Operating System developed by Linus Torvald , a Finnish-American Software Engineer  born in Helsinki, Finland. Linux Kernel is used in the development of Android and Chrome OS.
3.      First general purpose Computer
a)      ENIAC
b)     UNIVAC
c)      CRAY-I
d)     EDSAC
Answer: ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Calculator) . It was built during World War II by USA.
4.      When was the first email was sent over the Internet ?
a)      1961
b)     1965
c)      1971
d)     1 988
Answer: ( c )
In 1971 the first email was sent between computers by Ray Tomlinson across ARPANET, the early version of Internet.
5.      What is the Internet error Code 404 means
a)      Bad Request
b)     Unauthorized Request
c)      Forbidden
d)     Not Found
Answer:  (d )
‘ Not Found ‘ error means the webpage you were trying to reach couldn’t be found on the server. Either the page has been removed or moved.
6.      Unwanted software included on a new computer or mobile device by the manufacturer is
a)      Malware
b)     Freeware
c)      Firmware
d)     Bloat ware
Answer: (d)
Bloat ware includes unnecessary toolbars, games of questionable value.
7.      In computing what SSD stands for?
a)      Solid State Device
b)     Static Stationary Drive
c)      Static Solid Drive
d)     Solid Synchronous Drive
Answer: (a)
SSD is a non-volatile storage device that stores persistent data on solid state flash memory.
8.      Name the memory that appears to exist as main storage although most of it is supported by data held in secondary storage
a)      RAM Drive
b)     Hard Drive
c)      Virtual Memory
d)     Virtual Reality
Answer: ( c )
Virtual memory is a feature of an Operating System that allows computer to compensate for shortage of physical memory by temporarily transferring pages of data from RAM to disk storage.
9.      World’s Largest e-Commerce portal
a)      Amazon
b)     Flipkart
c)      eBay
d)     Snapdeal
Answer: (a)
Amazon is an American e-Commerce and cloud computing company with head quarters in Seattle, Washington founded by Jeff Bezos in 1994.
10.   World Computer Literacy Day observed on
a)      Oct 24
b)     June 5
c)      Jan 26
d)     Dec 2
Answer: (d)
World Computer Literacy Day which falls each year on 2nd Dec aims to curb the Digital Divide that exists in the world.

Total Pageviews

Disclaimer : Blog Policies

This blog publishes various general knowledge. errors and omissions expected. The Knowledge documents in this blog meant only to increase the general awareness of the readers. If any of the information available on this blog violates or infringes any of your copyright protection, leave a comment . This blog makes no representations as to accuracy, completeness, correctness or validity of any information on this site and will not be liable for any errors, or delays in this information. The information contained in this blog is subject to change without notice. You may use contents in this blog only for personal use. Reproduction and republishing of any contents from here to any other websites or blogs is strictly prohibited.