Subscribe this Blog

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Followers

Monday, November 30, 2015

GK Series : Know the Book : Discovery of India

The Discovery of India was written by India's first Prime Minister Jawaharlal Nehru during his imprisonment in 1942–46 at Ahmednagar fort in Maharashtra, India.The Discovery of India is an honour paid to the rich cultural heritage of India, its history and its philosophy as seen through the eyes of a patriot fighting for the independence of his country. The book is widely considered one of the finest modern works on Indian history.

Wednesday, November 25, 2015

Verghese Kurien : Milkman of India : "Father of the White Revolution" : 94th Birth Day

Verghese Kurien

Verghese Kurien was an Indian social entrepreneur known as the "Father of the White Revolution" for his 'billion-litre idea' – the world's largest agricultural development programme. 


Born: November 26, 1921, Kozhikode
Died: September 9, 2012, Nadiad
Organizations founded: Amul, Institute of Rural Management Anand
Books: An Unfinished Dream, Sapna Jo Poora Hua, I too had a Dream
Movies: Manthan
Awards: Padma Vibhushan, Padma Bhushan, Padma Shri.

Courtesy : Wikipedia

Vacancies Abroad

SECURITY GUARDS SUPERVISOR
GOOD ENGLISH KNOWLEDGE AND VALID QATAR
DRIVING LICENCE
PATROLLING GUARDS
GOOD ENGLISH KNOWLEDGE AND VALID QATAR
DRIVING LICENCE
SECURITY GUARDS GOOD ENGLISH KNOWLEDGE
ASSISTANT PRO 
GOOD ARABIC KNOWLEDGE EXPERIENCED
CANDIDATES ARE PREFERRED
LIGHT DRIVER - 15 NOS.
HEAVY DRIVERS - 15 NOS.
ALL THE CANDIDATES SHOULD BE HAVING A
TRANSFERABLE VISA / NOC / 6 MONTHS
Mail your Cv’s to - cvtoqatar@gmail.com
Note: Please mention the post you are applying for in the subject
Fax no: 44410093

Monday, November 23, 2015

Current Affairs Quiz 2015

1. First meeting of the Indo-European Water Forum from 23 November to 24 November 2015 will be held at
a) Prague
b) Bonn
c) New Delhi
d) Dehradun

2. What is the theme of the 27th ASEAN Summit held under Malaysia's Chairmanship in Kuala Lumpur on 21 November 2015?
a) Our People, Our Vision
b) Building Inclusive Regional Economic Community
c) Our People, Our Community, Our Vision
d) ASEAN Community and Sustainable Development Goals

3. Which of the following countries on 22 November 2015 won the Men’s Junior Asia hockey cup?
a) India
b) Pakistan
c) Japan
d) Korea


4. Who of the following on 22 November 2015 won the season-ending ATP World Tour finals played in London?
a) Roger Federer
b) Novak Djokovic
c) Rafael Nadal
d) Andy Murray




5. The world famous Sonepur Cattle fair began on 23 November 2015 at Harihar Kshetra on the confluence of rivers Ganga and Gandak in Saran district of which state?
a) Bihar
b) Uttar Pradesh
c) Uttarakhand
d) West Bengal

6. Name the person who on 20 November 2015 was appointed as Chief Executive Officer (CEO) of Direct-to-Home (DTH) service provider Dish TV.
a) Zarin Daruwala
b) V Sivaramakrishnan
c) Arun Kumar Kapoor
d) RC Venkateish

7. Second World Congress on Disaster Management (WCDM) concluded on 22 November 2015 in
a) Bangalore, Karnataka
b) Hyderbad, Telangana
c) Dehradun, Uttarakhand
d) Visakhapatnam, Andhra Pradesh

8. Which public sector undertaking in the third week of November 2015 was named as the official partner of the Hockey World League (HWL) which is scheduled to be held in Raipur?
a) Oil and Natural Gas Corporation (ONGC)
b) Indian Oil Corporation
c) National Thermal Power Corporation (NTPC)
d) Coal India Limited (CIL)

9. What is the proposed outlay on the Blue Revolution proposed by the Union Ministry of Agriculture and Farmer Welfare?
a) 4000 crore rupees
b) 5000 crore rupees
c) 3000 crore rupees
d) 2500 crore rupees



10. Name the Indian cueist who won the 15th World title by winning the IBSF World Snooker Championship on 21 November 2015 in Hurghada, Egypt.
a) Geet Sethi
b) Amee Kamani
c) Ashok Shandilya
d) Pankaj Advani



Answers
1-(c)    6-(c)    
2-(c)    7-(d)    
3-(a)    8-(c)    
4-(b)    9-(c)    
5-(a)    10-(d)

Amazon : Refer & Earn Rs.200 : Its really working

Refer & Earn Rs.200
for each friend who signs up at Amazon.in and makes a purchase^ of Rs.300 or more. Your friend also gets Rs.100.




Sunday, November 22, 2015

10000 steps a day : Track your steps and be healthy

Wearing a pedometer is an easy way to track your steps each day. Start by wearing the pedometer every day for one week. Put it on when you get up in the morning and wear it until bed time. Record your daily steps in a log or notebook. By the end of the week you will know your average daily steps. You might be surprised how many (or how few) steps you get in each day.

Saturday, November 21, 2015

GK Series : Know the Book : Long Walk to Freedom

Long Walk to Freedom is an autobiographical work written by South African President Nelson Mandela, and published in 1995 by Little Brown & Co. The book profiles his early life, coming of age, education and 27 years in prison.

Friday, November 20, 2015

JOB OPPORTUNITY : Qatar US Embassy

POSITION TITLE: Security Specialist (Starting basic salary QRs. 73,828 per annum;
allowances QRs. 72,260 per annum, plus other benefits).


Duties Performs a wide range of security functions including observing and
reporting incidents for facilities, personnel, and initiates emergency responses as
necessary to safeguard life and property.
Qualifications Required: Completion of secondary school is required. One to two
years of relevant security experience required. Level III (good working knowledge)
speaking/reading/writing in English and Arabic required. Level I keyboard/typing
and basic computer skills required. A valid local driver’s license required.

All interested candidates need to submit via e-mail a DS-174 application form. For
instructions please visit: http://qatar.usembassy.gov/job-opportunities.html
Closing date: November 26, 2015

For more details log on to

GK Series : Know the Book : India wins Freedom

One of the makers of modern India tells the story of the partition of India as never before, with intimate

Thursday, November 19, 2015

GK Series : Know the term : Hypercholesterolemia

Hypercholesterolemia is a condition characterized by very high levels of cholesterol in the blood. Cholesterol is a waxy, fat-like substance that is produced in the body and obtained from foods that come from animals (particularly egg yolks, meat, poultry, fish, and dairy products). The body needs this substance to build cell membranes, make certain hormones, and produce compounds that aid in fat digestion. Too much cholesterol, however, increases a person's risk of developing heart disease.

MICROBIOLOGIST PHARMACEUTICAL CORPORATION (IM) KERALA LIMITED

11/12/2015
Friday
 07.30 AM*
to
09.15 AM
MICROBIOLOGIST PHARMACEUTICAL CORPORATION (IM) KERALA LIMITED
Syllabus: An Objective Type Test (OMR Valuation) based
on the qualification prescribed for the post.
Main Topics:-
 Part I : Questions based on M.Sc. Microbiology
 Part II: General Knowledge, Current Affairs &
 Renaissance in Kerala
(Maximum Marks : 100)
(Duration: 1 hour 15 minutes)
 (Medium of Questions: English)
Candidates can download the Admission Tickets through
their One Time Registration Profile in the Website
 www.keralapsc.gov.in from 27/11/2015

NON VOCATIONAL TEACHER – GENERAL FOUNDATION COURSE (JUNIOR) VOCATIONAL HIGHER SECONDARY EDUCATION

03/12/2015 : Thursday
 07.30 AM* to 09.15 AM
NON VOCATIONAL TEACHER – GENERAL FOUNDATION COURSE (JUNIOR) VOCATIONAL HIGHER SECONDARY EDUCATION
Syllabus: An Objective Type Test (OMR Valuation) based on the qualification prescribed for the post.
Main Topics:-
 Part I : Marketing Management
 Part II : Indian Economy
 Part III: Co-Operative Management
 Part IV: Human Resource Management
 Part V : Demand and Supply Analysis
 Part VI: Business Organization & Management
 Part VII: Project Management
 Part VIII:Service Sector & Economic Development
 Part IX: Advanced Methodology of Teaching
 Part X : General Knowledge, Current Affairs &
 Renaissance in Kerala
(Maximum Marks : 100)
(Duration: 1 hour 15 minutes)
(Medium of Questions: English)
Candidates can download the Admission Tickets through
their One Time Registration Profile in the Website
www.keralapsc.gov.in from 19/11/2015

Tuesday, November 17, 2015

GK Series : Know the term : Euthanasia

Euthanasia, also known as assisted suicide, physician-assisted suicide (dying), doctor-assisted dying (suicide), and more loosely termed mercy killing, means to take a deliberate action with the express intention of ending a life to relieve intractable (persistent, unstoppable) suffering.

Suicide Prevention Is Everybody's Responsibility

Life is a war. Doctors fight disease. Lawyers fight injustice. Teachers fight ignorance.
AASRA fights to prevent suicide.

Suicide Prevention Helpline We Listen, We Care:
Whatever you are going through, we go through it with you.

24x7 Helpline: 91-22-27546669

Saturday, November 14, 2015

GK Series : Know the term : Camouflage

Camouflage is the use of any combination of materials, coloration, or illumination for concealment, either by making animals or objects hard to see (crypsis), or by disguising them as something else (mimesis). Examples include the leopard's spotted coat, thebattledress of a modern soldier, and theleaf-mimic katydid's wings.A third approach, motion dazzle, confuses the observer with a conspicuous pattern, making the object visible but momentarily harder to locate. The majority of camouflage methods aim for crypsis, often through a general resemblance to the background, high contrast disruptive coloration, eliminating shadow, andcountershading. In the open ocean, where there is no background, the principal methods of camouflage are transparency, silvering, and countershading, while the ability to produce light is among other things used for counter-illumination on the undersides of cephalopods such assquid. Some animals, such aschameleons and octopuses, are capable of actively changing their skin pattern and colours, whether for camouflage or for signalling.

Friday, November 13, 2015

GK Series : Know the Term : Pedometer

A pedometer is a device, usually portable and electronic or electromechanical, that counts each step a person takes by detecting the motion of the person's hands or hips.

Because the distance of each person's step varies, an informal calibration, performed by the user, is required if presentation of the distance covered in a unit of length (such as in kilometres or miles) is desired, though there are now pedometers that use electronics and software to automatically determine how a person's step varies. Distance travelled (by walking or any other means) can be measured directly by a GPS tracker - wiki

Thursday, November 12, 2015

Teacher vacancies in Gulf

Recruitment of Teachers through ODEPC

Teachers Vacancies in Salalah 

Birla International CBSE Schools

Send Your Bio-data to  resume.odepc@gmail.com

Phone ODEPC Trivandrum : 0471- 2576314 /19 

Wednesday, November 11, 2015

Current Affairs 4 You




1. Identify the missile. Its 50th flight-test was conducted by the Indian Army on 7 November 2015 at the Pokhran Test Range in Rajasthan.

a) BrahMos
b) Agni V
c) Dhanush
d) Nag





2. Union Government on 6 November 2015 decided to impose 0.5% cess on all services to fund which of the following initiatives?
a) Integrated Power Development Scheme
b) Swachh Bharat Mission
c) Beti Bachao Beti Padhao
d) Sarva Shiksha Abhiyan


3. Identify the sports personality. She won the gold medal on 6 November 2015 in the 10m air pistol event in 13th Asian Shooting Championship.
a) Angad Bajwa
b) Nayani Bharadwaj
c) Heena Sindhu
d) Malaika Goel

4. Identify the bowler. He became the fastest Indian to reach the 150 test wickets mark on 6 November 2015.
a) Pragyan Ojha
b) Amit Mishra
c) Ravindra Jadeja
d) Ravichandran Ashwin

5. Name the former West Bengal assembly speaker who died on 1 November 2015?
a) Partha Chatterjee
b) Biman Banerjee
c) Hashim Abdul Halim
d) Surjya Kanta Mishra

6. While hearing a PIL, the Supreme Court of India on 2 November 2015 issued a notice to the Ministry of Rural Development over improper implementation of MGNREGA. The PIL was related to
a) Pending wages and compensation
b) Quality of works undertaken
c) Discontinuance of the scheme
d) Limiting the scheme to public works

7. As per the Legatum Prosperity Index 2015 released on 2 November 2015, what was India’s rank in terms of overall prosperity?
a) 98
b) 99
c) 100
d) 101

8. As per the Legatum Prosperity Index 2015 released on 2 November 2015, which country was the most prosperous among the 142 countries surveyed?
a) Switzerland
b) Denmark
c) Norway
d) New Zealand

9. Which country on 2 November 2015 unveiled a memorial commemorating Sikh soldiers of the British Indian Army who fought in World War I?
a) Pakistan
b) Bangladesh
c) India
d) United Kingdom

10. The People’s Bank of China on 2 November 2015 adjusted the Yuan by what percent against the US dollar?
a) 0.54 percent
b) 0.64 percent
c) 0.74 percent
d) 0.84 percent


Answers 
1-(a)    6-(a)    
2-(b)    7-(b)    
3-(c)    8-(c)    
4-(d)    9-(d)    
5-(c)    10-(a)    

Courtesy : jagranjosh.com

Tuesday, November 10, 2015

Vayalada , An attractive Tourist Spot in Kozhikode District

വയലട



How to reach Vayalada ?

KSRTC operates services to the hilly regions of Balussery, like Mankayam, Koorachundu, Kakkayam, Kallanode, Cheekkilode and vayalada.

Saturday, November 7, 2015

Gulf Opportunities 2015




A LEADING MEDICAL & SCIENTIFIC COMPANY IN QATAR, REQUIRES
 THE FOLLOWING CANDIDATES:-
Sales Executive - ales Executive -Molecular Biology-Lab Div Molecular Biology-Lab Div
Sales Executive -
Medical Equipment
· Candidates should have minimum 1-2 years Experience. Candidates should have minimum 1-2 years Experience.
· Valid Driving License. Valid Driving License.
· Resident Visa Transferable. Resident Visa Transferable.
· Candidate should have At Least BSC University Certificate Molecular Candidate should have At Least BSC University Certificate Molecular
 Biology Field. Biology Field.
· Must have excellent communication skills. Must have excellent communication skills.
· Good Command of English (Speaking & Writing). Good Command of English (Speaking & Writing).
· A Bachelor’s Degree in Medical or Bio Medical Engineer A Bachelor’s Degree in Medical or Bio Medical Engineer
· Candidates should have minimum 1-2 years’ Experience Candidates should have minimum 1-2 years’ Experience
· Valid Driving License. Valid Driving License.
· Good Command of English (Speaking & Writing). Good Command of English (Speaking & Writing).
· Well communication skills. Well communication skills.
· Resident visa transferable. Resident visa transfer

Apply Now 

IT Questions : Clerk / Cashier Dist Co-op Bank

1. What is meant by Seek Time ?
a) Time to select a track
b) Time to select a sector
c) Time to access data
d) Time taken by the disk for one complete rotation

2. Mark Zuckerberg is related to
a) Google
b) Facebook
c) Wikipedia
d) Whatsapp

3. Full form of WiFi
a) Wireless first
b) Wireless friendly
c) Wireless fidelity
d) Wireless fetching

4. 1 PB represents
a) 1024 KB
b) 1024 TB
c) 1024 GB
d) 1024 MB

5. Which company developed Android Operating System
a) Samsung
b) Google
c) Microsoft
d) IBM

6. Booting is process of
a) Loading application program from secondary memory to primary memory
b) Loading OS from secondary memory to primary memory
c) Loading OS from primary memory to secondary memory
d) All of the Above

7. Microsoft is planning to release __________ OS that will support PC , Laptops , Smart Phones and Tablets.
a) Windows 8.2
b) Windows 8.3
c) Windows 9.0
d) Windows 10

8. Which of the following is invention of Charles Babbage
a) Abacus
b) Numerical Wheel Calculator
c) ENIAC
d) Difference Engine

9. Which of the following is first Intel Processor ?
a) 4004
b) 4040
c) 4001
d) 8085

10. Knowledge base is related to
a) Compilers
b) Operating Systems
c) Artificial Intelligence
d) GUI

11. Page Rank algorithm is used in
a) Yahoo
b) Google
c) Ask
d) Bing

12. Crawler programs are used in
a) DBMS  
b) Spread sheet      
c) Word processor  
d) Search Engine

13. Which of the following is an artificial intelligence based application
a) Dream Weaver  
b) Lotus      
c) SIRI  
d) None of these

14. Base of hexadecimal system is
a) Eight    b) One        c) Two d)16

15. The tangible parts  of a computer system are called as
a) malware b) software c) hardware d) firmware

16. The process of a sending request from client to server is  -----
a) downloading b) pulling c) Querying d) transferring

Clerk / Cashier @ District Co-operative Bank Solved Papers

Gazette Date: 15/03/2014  Last Date: 16/04/2014  Category No: 20/2014 

Thursday, November 5, 2015

Wednesday, November 4, 2015

Dracula Ant : Current Affairs 2015 Update...



1. Name the Pakistani cricketer who on 3 November 2015 announced his decision to retire from International Test Cricket.
a) Ahmed Shehzad
b) Misbah-ul-Haq
c) Shoaib Malik
d) Mohammad Hafeez









2. Norway on 3 November 2015 reopened its Consulate General in Mumbai after over four decades of closure. The previous consulate of Norway was shut down in?
a) 1969
b) 1970
c) 1973
d) 1979

3. Who of the following will head the Norway’s Consulate General of Mumbai that was reopened on 3 November 2015 after four decades of closure?
a) Torbjorn Holthe
b) Borje Brende
c) Nils Ragnar Kamsvag
d) Nicolai Aall

4. Who of the following is the author of the book, Interlinking of Indian Rivers that was released on 3 November 2015 by CWC Chairman AB Pandya?
a) T S Nath
b) Radha Kant Bharati
c) Dharamveer Singh
d) Pankaj Singh

5. Name the actor and writer of Oscar winning Chariots of Fire screenplay who died on 2 November 2015.
a) Peter Baldwin
b) AL Molinaro
c) Peter Donaldson
d) Colin Welland


6. A new species of the Dracula ant was discovered by a group of citizen scientists in the Western Ghats region of
a) Maharashtra
b) Goa
c) Karnataka
d) Kerala
( Why the species is termed as Dracula?
Stigmatomma species are known to live a hypogaeic lifestyle as predators of chilopods. The species are known as dracula ants because they feed on their own larvae. At the times of scarcity, the species punctures the body of their larvae to drink hemolymph. )




7. Name the Tollywood comedian who died on 2 November 2015 and was known for the role of Pottiraju.
a) Radha Gopalam
b) Rajababu Boss
c) Satyam Babu Rapaka
d) Kondavalasa Lakshman Rao

8. Which state on 3 November 2015 announced to provide Soil Health Cards to all farmers by March 2017?
a) Maharashtra
b) Rajasthan
c) Madhya Pradesh
d) Assam

9. Which state government on 3 November 2015 hiked the daily minimum wages of skilled, semi-skilled and unskilled workers in various sectors?
a) Haryana
b) Rajasthan
c) Assam
d) Bihar

10. Which state government 3 November 2015 relaxed its two-child policy for government employees?
a) Rajasthan
b) Haryana
c) Punjab
d) Himachal Pradesh


Earn while Learn..

This article has been written based on my experience . I started this blog since 2007 to share PSC previous questions with my readers. For the last eight years this blog got more attention and followers. Since then I gave more knowledge documents throgh this blog.


Read More >>>>

Total Pageviews

Disclaimer : Blog Policies

This blog publishes various general knowledge. errors and omissions expected. The Knowledge documents in this blog meant only to increase the general awareness of the readers. If any of the information available on this blog violates or infringes any of your copyright protection, leave a comment . This blog makes no representations as to accuracy, completeness, correctness or validity of any information on this site and will not be liable for any errors, or delays in this information. The information contained in this blog is subject to change without notice. You may use contents in this blog only for personal use. Reproduction and republishing of any contents from here to any other websites or blogs is strictly prohibited.